Briškula je omiljena i popularna igra na Kvarneru i zato smo napravili igraće karte za briškulu, trešetu i ostale varijante kartaških igara u riječkoj verziji. Karte su plastificirane a kvalitetu jamči Hrvatska gospodarska komora. Na svakoj poleđini je otisnuta riječka povijesna zastava dok je na licu ostavljen stil od tršćanskih karata koje su i najviše korištene u našem kraju te su postale zaštitni znak za igranje briškule i trešete. Karte su smještene u lijepo dizajniranoj kutiji s otisnutim bar kodom , koji će vas odvesti u povijest igraćih karata u Rijeci. Idealno za pokloniti nekome !

karte briskula fiumestina rijeka

Igraće karte možete kupiti na našem WEBSHOPU.

 

Kažimo par crtica o povijesti briškule kao igre. Ne zna se sa sigurnošću gdje je točno potekla igra. Navodno se neki oblik briškule igrao u 15.stoljeću u Danskoj, spominje se i Nizozemska, pa u Francuskoj da bi u Itailiji razvilo svoj puni oblik te se danas smatra talijanskom igrom.

U Italiji što se izgleda karata , njihov izgled varira od regije do regije. U sjeverni talijanski regionalni stil spadaju tršćanske karte ili Triestine koje su se udomaćile i u našem kraju.

Što se tiče Rijeke , jedina je u Hrvatskoj imala tvornicu poznatih igraćih karata Modiano. Na Potoku 1914. godine otvorena je filijala u kojoj su se tiskale igraće karte s oznakom Fiume. Za stoljeće prije trebalo bi napravti detaljnije istraživanje, te pitati stare Fiumane u kojim razmjerima je bilo igranje karata te da li se možda sjećaju razgovora svojih nona i nonića o briškuli i ostalim igraćim kartama , dokle sežu ?! Pa eto ovim putem pozivamo da nam se jave s informacijama u koje najranije doba seže igranje briškula u našem kraju. S obzirom da je u Trstu tvornica Modiano počela s radom 1884. godine, u isto vrijeme kao i mnoge ostale tal. tvornice igraćih karata , za pretpostaviti da je ozbiljnija i masovnija upotreba igraćih karata karata kakvu danas poznajemo, započela tada ali i sve snažnijim talijanskim utjecajem koji je uslijedio nakon 1920. godine te se zadržao kao dio riječkog života sve do danas. Iako su se vremena promijenila, današnje mlađe generacije ovisne su o računalima i pametnim telefonima, te tako sve udaljenija od druženja vani i uživo razgovora uz kartanje. Naravno da briškula nije jedina igra koja se igra na ovim prostorima,  tu su još tablić, uno , bela ,remi, pasijans, chi fa meno i ostale zanimljive igre.

Slijedi opis igranja u našem kraju.

Po nekom nepisanom pravilu postoji redoslijed po kojem najmlađi kreću u igranje. Djeca prvo nauče scopu jer je najlakša , pa briškulu i onda trešetu .

 bocarski dom rivetti orlando briskula rijeka

Poznati riječki sportski novinar Orlando Rivetti u društvu obožava sa svojim prijateljima igrati briškulu. Prvu kartašku igru koju je naučio kao dijete bila je scopa.

 

Tradicija je da se igra u oštarijama tal. Osteria (gostionica) ili jogu (bočalište). Običaj je da se piće na početku naruči a onaj tko izgubi plaća. Obično se pije vino (gemišt) . Briškula kad se igra u 4 se zove ćakulona (razgovor). Od 2 partnera jedan vodi igru, obično onaj iskusniji i tko bolje igra.

U trešeti potrebno je skupit što više bodova . Za Trešeta kažu da je igra mutavaca, zabranjeno je pričanje. Chi fa meno (ki fa meno) je obrnuto od trešete, treba skupit što manje bodova.

Ako netko pobijedi s 4:0 to se zove češalj i izgleda ovako.

 briškula češalj

 

Kratka pravila Briškule:

U našem kraju kao što smo rekli najčešće se igra s tršćanskim kartama (tal. Carte Triestine). Ima 40 karata u jednom špilu). Po istim osnovnim pravilima igra se obična i dupla briškula. Običnu briškulu igraju dva igrača ili u parovima (ukupno četiri igrača), a rijetko kada više igrača (3 ili 5), svatko za sebe. Dupla briškula se igra u dvoje.

Presijecanjem određuje se briškula , tj. boja koja tuče sve karte drugih boja. U pojedinim bojama poredak je po jačini; as, trica, kralj, dama (kaval), dečko (fante) itd. Nakon svakoga kola (ruke) igrači dižu po jednu novu kartu. Pobjeđuje pojedinac ili par koji ostvari najviše bodova (više od 60, od 120 mogućih).

Postoje 4 boje od kojih svaka ima po 10 karata.

To su :

Dinari (tal. Denari, danari ) novac

Baštoni (tal.bastoni) toljaga, palica, štap, batina

Špade (tal.spada) sablja ili mač

Kope (tal.coppa) kup ili vrč

Svaki od 4 aseva koji ujedno i donose najviše bodova u igri nose neku društvenu poruku ili frazu.

As dinare
NON VAL SAPER CHI HA FORTUNA CONTRA
Ne vrijedi znati tko ima sreću protiv sebe

Može se pojaviti i fraza od Dal Negra još jednog prozivođača igračih karata.
SON GLI AMICI MOLTO RARI QUANDO NON SI HA DANARI
Rijetki su prijatelji kad novaca nemaš.

As baštone
MOLTE VOLTE LE GIUOCATE VAN FINIRE ABA STONATE
Mnogo puta igra završi tučnjavom

As špade
IL GIUOCO DELLA SPADA A MOLTI NON AGGRADA
Igra mačem mnogima se ne sviđa

As kope
UNA COPPA DI BUON VIN FA CORRAGIO FA MOR BIN
Vrč dobrog vina daje hrabrost.

As se broji kao 11 (bodova), trica vrijedi 10 bodova, a karte 2 i 4-7 zovu se "lišo" ne donose bodove. Kod ostalih zbrajaju se znamenke pa kralj vrijedi 4 boda, konj 3, a fanat 2 boda. Ima ukupno 120 bodova, tako da partija može završiti i neriješeno, a za pobjedu je potrebno sakupiti 61 bod.

 

Moti (motti) – tajni znakovi

Pravi znalci , koriste motove , tajne znakove u igri.

5 tajnih znakova za najjače karte

As (aš) – ispupčene usne

Trica – mig okom

Kralj – podizanje obrve u vis

Konj (kaval) – rame podignuto

Dečko (fante) - krajičak jezika u stranu

Možete igrati i u zlobu, tada je još zabavnije i smiješnije. Npr. gubitnik mora otići i pojesti nezreli plod u nečijem vrtu , trčati i snažno vikati ulicom „ja sam lud.“, „ja sam lud“ ili napraviti par krugova oko kvarta kao kaznu što je izgubio.

Za kraj možemo reći još jedan životni moto a on glasi

'Život nije samo imati dobre karte, već i dobro odigrati čak i kad su loše.'


Više o tvornici Modiano u Rijeci pročitajte ovdje. 
http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=86&t=2394

 23.05.2014.