GIVEAWAY U povodu Dana grada Rijeke(15.6.)  STIGLE su nam sve veličine majica INDEFICIENTER posvećenu riječkoj trobojnici i grbu !! Kao i platnene torbe. Naručite na vrijeme. ⭐

EKSKLUZIVA - Dr.sc. Željko Heimer  iz Zagreba izdat će knjigu " Monografija 200 godina borbe grada za pravo na svoju zastavu " o našoj riječkoj trobojnici i grbu !
Dr.sc. Željko Heimer - hrvatski veksilolog, predsjednik Hrvatskog veksikološkog društva -  deseljećima se bavi proučavanjem zastava!
Neki detalji iz knjige :

"Veksilološka povijest Rijeke jedna je od fascinantnijih povijesti gradskih zastava na svjetskoj razini. "

"riječka je karmin-zlatna-ultramarin trobojnica jedina koja se, naprotiv mišljenja Povjerenstva, zaista „može smatrati isključivo jedinom gradskom zastavom“ – jer je to jedina izvorna gradska zastava koja nije nametnuta i koja ne predstavlja strane vlasti ili ideologije. To se isto ne može reći niti za zastavu s austrijskim, ni onu s ugarskim bojama, to se ne može reći ni za trobojnicu s fašističkim „obezglavljenim“ orlom, a ni za socijalističku „deideologirizanu“ plavu zastavu s prikazom delte. To se, također, ne može reći ni za svjetlo plavu jednobojnu zastavu nasilno nametnutu 1999. godine. "

"Iako je tijekom pisanja ovog rada bilo anticipirano ili je barem postojala realna nada da će se priča o riječkoj zastavi završiti sretno i formalnim usvajanjem, odobravanjem i početkom redovite uporabe povijesne riječke trobojnice kao gradske zastave, to se nije dogodilo te se dvostoljetna borba Riječana u svim režimima za pravo na svoje autohtone gradske simbole nastavlja. To je građansko pravo koje se ni u kojem drugom hrvatskom gradu ni općini ne postavlja, i u današnje doba uzima se zdravo za gotovo. "

Autor se nada da će ova monografija poslužiti kao dobar temelj istraživačima u drugim znanstvenim područjima, koji će tako moći koncentrirati se na predmet svojeg istraživanja, tako da pitanja koja su ovdje predstavljena čine osnovicu na koju mogu nadograđivati zgradu znanja.

Foto- Dr.sc. Željko Heimer, s puno žara promovira  riječku gradsku zastavu na Svjetskom veksikološkom kongresu San Antonio (Texas).

Riječani mogu biti sretni što imaju takvog jakog saveznika. ❤️

Naruči svoju majicu :
Majica crna kratki rukavi (INDEFICIENTER)
https://webshop.lokalpatrioti-rijeka.com/proizvod/majica-crna-kratki-rukavi-indeficienter/

EKO Platnena torba Indeficienter
https://webshop.lokalpatrioti-rijeka.com/proizvod/eko-platnena-torba-indeficienter/

GIVEAWAY - Darujemo majicu i platnenu torbu sretnom dobitniku.
Sve što treba je sherat ovu objavu na našem FB i označit bilo koga u komentaru.

Izvlačenje je slučajnim odabirom 8.6.2022.(srijeda) u 10 sati.
 https://commentpicker.com

Sretno !


05.06.2022.