Analizirali smo jedinu dostupnu statistiku gledatelja nogometa na hrvatskim stadionima dostupnu na hrnogomet.com i ovim putem hvala im na tome.

Ono što treba reći Rijeka je drugi najgledaniji klub HNL-a zadnjih 10 godina. Od sezone 2012-2013 do 2021-2022. Sve zato što imamo 2 anomalije u hrvatskom nogometu. 1 anomalija je Dinamo koji je uništio hrvatski nogomet i razvodnio broj navijača ne samo na svojem stadionu nego i diljem države. Nezanimljivom ligom jer se već unaprijed zna prvak. 90 tih bio režimski klub koji je mijenjao ime, brisao dugove a zadržavao titule.  Stalne malverzacije u klubu iz glavnog grada Hrvatske,  centraliziranom  Zagrebu koji  s okolicom ima preko milijun i 400 tisuća stanovnika doveo do toga da na utakmice Dinama jedva dođe 2 000-3000 navijača/gledatelja. Postavlja se pitanje kako ih opet vratiti ? Jednom kad shvate da nogomet možda  i nije najvažnija sporedna stvar na svijetu. I druga anomalija je Hajduk. Suprotno od Dinama.   Hajdukova gledanost anomalija je koja ne ulazi u kalupe domaćeg nogometa. No bez rasprave Hajduk, iako nije osvojio više od 15 godina naslov prvaka i dalje  ima zasad najviše navijača u Hrvatskoj i magnet je za sve klubove u Hrvatskoj. Tako da bi za pravu  sliku posjete trebali maknut derbije s Hajdukom ali i Dinamom da bi mogli dobiti odgovor na pitanje koliko navijača ima danas Rijeka ? Govorimo o navijačima koji idu na domaće utakmice bez obzira pobjedivala Rijeka ili ne. Najvjernijoj riječkoj bazi navijača. Pa krenimo.

2021-2022 -*COVID POTVRDE
2020-2021 *KORONA
2017-2018 *krajem 2017. Teanna Limited preuzima klub . 21.07.2017. Dovršena sjeverna tribina stadiona HNK Rijeka, čime je povećan kapacitet stadiona na 8191.
2016-2017 *OSVOJEN NASLOV
2015-2016 *otvoren stadion Rujevica kapaciteta 6.039 sjedalica
2014-2015 *(03.02.2015.)HNK Rijeka prvi put u povijesti uvela online prodaju ulaznica preko interneta.
2012-2013 *2012 fondacija Social Sport preuzima klub - predsjednik kluba Damir Mišković


Ono što trebamo reći ulaskom 2012.godine  kapitala u Rijeku počeo je i uzlet kluba.  Prije dolaska Damira Miškovića klub ako ne gledamo derbi utakmice u Rijeci i našem cijelom kraju, Rijeku je gledalo oko 1000 navijača a pretplate i članske iskaznice rijetko je tko imao.  Sezona prije preuzimanja Damira Miškovića Rijeka Zagreb gledalo je 800 ljudi. Rijeka je tonula prema sigurnoj propasti . Kantrida je bilježila sve manje i manje navijača. Početkom svibnja 2012. Dugopolje je odustalo od Prve lige i Rijeka se spasila od mogućeg ispadanja. Rijeka je tada zauzela 12 od 16 mjesta. Zbo smanjivanje lige 16  na 12 klubova, 5 klubova je trebalo ispast a 1 novi ući (Dugopolje). Treba reći da zbog istog broj bodova (dodatna pomoćna tablica akt pravilnika HNSa) trebala biti odigrana majstorica između Intera i Rijeke.  Klub je svejedno bio na aparatima, dugovi su prijetili da ponos Kvarnera doživi sudbinu nekih drugih ugaslih prvoligaša, a onda se ukazao spasitelj Damir Mišković. Vezan uz svoj kraj, ovaj poduzetnik je nagovorio talijanskog milijardera Gabrielea Volpija da preko zaklade Social sporta pomogne. Odmah je saniran dug veći od dva milijuna eura, a dogovoreno je da se svake godine uloži 1,8 milijuna eura. To nije bilo sve, u kamp i stadion na Rujevici uloženo je 24 milijuna eura, jedan milijun za dokumentaciju za izgradnju Kantride, na kraju u pet godina Mišković je dovukao kapitala preko 50 milijuna eura. Za hrvatske prilike strašan novac i zato kapa do poda Miškoviću (kao i Volpiju) koji je znao kako da ga se i pametno utroši, odnosno da Rijeka postane ne samo stabilan prvoligaš, nego i Prvak države. 

Rijeka je udvostručila broj navijača na domaćim utakmicama. No vidi se pad posjete u sezoni 2019-2020. a korona je dodatno ostavila posljedice na sve klubove HNL-a s obirom da je promijenio način ponašanja i običaje ljudi. . Nogomet je u osobnoj hijerarhiji vrijednosti jednostavno pao na ljestvici. Odlučujuće pitanje, je  koliko su još navijači povezani za "svoj" klub ?

 gledanost hnl rijeka

 Ovo su klubovi  koji imaju najviše gledatelja u Hrvatskoj svih vremena  1992. do sezone  2021-2022. . (klinuti za veću sliku) 

Vidimo da neki klubovi kao što su Marsonia, Varaždin, Cibalia svoj broj gledatelja najviše nabijali u derbijima s Hajdukom i Dinamom. Kao i Rijeka i svi ostali klubovi. Rijeka je najveći broj gledatelja na jednoj utakmici  imala 1999. protiv Osijeka kad joj je ukraden naslov pred 22 000 gledatelja. I to je ujedno  najposjećenija sezona u novijoj povijesti kad je Kantridu često pohodilo preko 10 000 gledatelja. Rekord je 136 000 gledatelja, prosječno 8 500 po utakmici.


Rijeka je danas klub broj 1 u regiji. Navijača Dinama gotovo da i nema (Gorski kotar)  a Hajduka (Rab) u Rijeci tu i tamo ima još, dovoljno je reći izjavu jednog hajdukovca "teško je danas u Rijeci biti Hajdukovac". Time je sve rečeno. 

Danas se broj najvjernijih navijača Rijeke kreće oko 4000 (bez derbi navijača, uzeta je zadnja normalna sezona prije covida 2019-2020.). Pristojna brojka s obzirom na druge klubove u Hrvatskoj od kojih polovica gotovo da nema navijače, kojeg ni rodbina ne gleda. Ono što treba spomenuti da je pomalo tužno i na čemu bi trebalo proraditi je da Rijeka i njezin kraj nisu bili u stanju rasprodati stadion niti od samo 6000 mjesta na Rujevici u sezoni 2016/2017 kad je Rijeka bila prvak, gdje je prvi put osvojila naslov u povijesti. Slobodnih mjesta je bilo na pretek. No pozitivna sinergija navijača s igračima je bilo nešto što se ne može kupiti. 

I ono što treba spomenuti. Rijeka je šezdesetih  godina prošlog stoljeća bila najznačajnije pomorsko središte bivše države, lučki i industrijski grad koji se ubrzano razvijao i prihvaćao mnoga nova lica koja su tek trebala poistovjetiti s gradom i njegovim identitetom i običajima. Danas možemo reći da smo po pitanju povezanosti  kluba i navijača u razini  ili iznad s ostatkom Hrvatske. Treći po veličini grad, treći i po ukupnom broju navijača i simpatizera  u Hrvatskoj.  O bogatoj povijesti Rijeke se pred desetak godina tek počelo pričati. Mnoge stvari tek treba otkriti jer se o nijima  skoro pa ništa ne zna. Tako razdoblje iza  1945. tko su bili predsjednici klubova, treneri kao da je netko izbrisao.
No to su već raspave za neke druge teme i buduće istraživače.

FF
 

 

 


11.12.2021.