Pogledajte službena hrvatska vojna lokalpatriotska znakovlja i nazive  s kojim su Riječani i stanovnici našeg kraja krenuli u ratne pohode i stvaranje Hrvatske.  Aktivno je sudjelovalo oko 50 000  ljudi.


Znakovlje i imena služila su dizanju morala vojnicima te jačanju zajedništva.
 
Ovo je stanje lokalpatriotizma koje su imali Riječani na svojim hrvatskim vojnim odorama 90-tih u Domovinskom ratu. Riječka gradska trobojnica, dvoglavi orao, Fiume, Krepat ma ne molat, trsatski bazilisk,sveti Vid, morčići, bjeloglavi supovi, risovi ... Pogledajte. Nadopunite ukoliko kojeg nema. 

Rijeka, Kvarner i Istra imali su u cijeloj Hrvatskoj najveći odziv na mobilizaciju u obrani Hrvatske a 222 vojnika iz našeg kraja položilo je život za Hrvatsku.

 

Trsatski bazilisk s vrčem. Znak brigade su 1991. izradili Branko Kukurin i Oleg Đaković u obliku polukružnog štita koji je crveno-bijelo šahiran 5×5, a u njemu zeleni uspravljeni zmaj crvenog jezika prednjim nogama drži tadašnji stilizirani grb Rijeke: u plavom štitu žuti disk u kojem je u podnožju bijeli disk (stilizirani vrč) iz kojeg istječe voda, koja se prelijeva u plavo podnožje znaka. Znaka obrubljen žutim tropletom gore ima žutim natpisano „111“, a u dnu znaka  „brigada ZNG". Kasnije verzije, umjesto donjeg natpisa imaju ispisano „br. HV“.

      Zeleni zmaj dio je trsatske legende, čuvar grada od svih napasnika i zlikovaca, pa je primjeren simbol obrane Rijeke. Prema njemu su pripadnici postrojbe nosili nadimak Zmajevi.


Riječka gradska  trobojnica s dovglavim orlom na odori. Riječ je 128.brigadi. KRTICE 3 bat.
Prvi smo objavili vojna znakovlja našeg kraja.

Neka su bila u duhu onog vremena. :)Ostala pogledajte ovdje.


6.8.2021.

UPDATE - Nakon ovog članka pristižu nam grbovi i informacije koje dosad nismo imali a i javio nam se se i jedan Riječanin Zoran B. koji je čuvao "tajnu" 29 godina a baš iz Krtica koju ima na grbu riječku trobojnicu i grb. Iako je od pobjedničkog Domovinskog rata prošlo preko 25 godina sjećanja su još svježa.
NEISPRIČANA PRIČA DOMOVINSKOG RATA - Tajna čuvana 29 godina! Hrabri Riječanin član Krtica, 128 brigade upao u četnički bunker i oteo im zastavu