Naša regija Primorsko-goranska je najbolja po broju cijepljenih prve doze od svih županija ako ne brojimo Grad Zagreb koji razumljivo ima i znatno više doza na raspolaganju.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Crvenim križem Rijeka u dvorani na Zametu radi odličan posao. Popularnu masku za lice u riječkim gradskim bojama možete kupit ovdje.  


Cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne podigla su najviše buke jer su potpuno različita od svih drugih. Riječ je o tzv. mRNA cjepivima što se rade na posve drugačiji način od dosadašnjih.  Comirnaty je oznaka za Pfizer, nastao  američko-njemačkom suradnjom.

Priča o mRNA cjepivima pomalo nalikuje filmu znanstvene fantastike Takvim se cjepivom u organizam unosi mRNA molekula koja „nosi“ informaciju o nekom dijelu uzročnika bolesti. U slučaju novog koronavirusa riječ je o S (engl. spike) proteinu.


Ukupno je do 5.7.2021. utrošeno 2.687.515 doza cjepiva u Hrvatskoj. Od toga 1.511.987 osoba cijepljeno je prvom dozom (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih je 1.175.528 cijepljeno s dvije doze.  U Primorsko-goranskoj županiji prvom dozom cijepljeno je 122 928 stanovnika (9.7.2021.). Što znači da je PGŽ tek na procijepljenosti od 43.6 % s prvom dozom, s drugom postotak je još manji. (PGŽ ukupno st.281 945  dzs 2019.)

Državni predstavnici, govoreći o cijepljenju, često navode koji je postotak „punoljetnih" primio cjepivo. „To stvara lažnu sliku, jer se za uspjeh cijepljenja gleda cijela populacija. 

Gdje je Hrvatska u usporedbi s ostalim zemljama EU ?

Donosimo veliku analizu Hrvatske s  ostalim zemljama

EU.Ovim se Vlada RH neće pohvaliti. Hrvatska među najgorima u EU po broju cijepljenih po 1 dozi .

Izvor: European Centre for Disease Prevention and Control

Cilj EU-a: 70 posto cijepljenih s dvije doze po državi. Za kolektivni imunitet poželjno da se cijepi najmanje 70% građana. No zbog novih sojeva virusa bit će potreban i veći postotak.  Njemačka ulaže velike napore u kampanjama da neodlučne i skeptike pridobije na svoju stranu. EU je na pola puta . Hrvatska je na dnu začelja EU po broju cijepljenih građana.Također građani su jako slabo informirani i nepovjerljivi.  EU zasad neće poduzeti nikakve mjere protiv onih koji se ne žele cijepiti ali će zato uvesti COVID putovnicu koju možete podići istog trena nakon cijepljenja.  EU digitalna COVID potvrda trebala bi olakšati slobodno kretanje unutar EU-a.    

Bugarska na dnu tabele

Najsiromašnija zemlja EU-a na Crnom moru može se pohvaliti stopom procijepljenosti od samo 17,2 posto. Taj podatak se može objasniti činjenicom da mnogi Bugari odbijaju cijepljenje ali i zbog slabog povjerenje u svoju vladu. Zemlja ima ogromnih problema s organizacijom kampanje cijepljenja i nabavkom cijepiva. Bugarska se na početku oslanjala samo na AstraZenecu, koja je, međutim, imala velikih problema s isporukom u Europi.

Kontakt PGŽ

Ravnatelj NZZJZ PGŽ prof.dr.sc. Vladimir Mićović, dr.med. pozvao je još jednom sve građane da, s obzirom na sve bržu transmisiju delta soja, ne odgađaju cijepljenje te podsjetio na dostupne platforme za naručivanje na cijepljenje protiv COVID-19 – direktno putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 051/554-802, preko liječnika obiteljske medicine te platforme cijepise.zdravlje.hr (koja je zbog korupcije dozivjela fijasko pa su mnogi građani bili razočarani).


10.07.2021.