Obišli smo danas Korzo, riječku žilu kucavicu. Mjesto koje bi stranac posjetio kad bi došao u naš grad. Ono prvo je pronaći centar grada i ako može pronaći suvenir. Gradska ura je središte Korza i to je ono što će svaki turist koji dođe obavezno proći. Turist najčešće nema puno vremena, želja mu je upoznati grad u što bržem vremenu. Pojesti nešto u nekom restoranu i uzet ako može nešto za uspomenu.

 Nažalost na 800 metara dugoj šetnici nije moguće pronaći niti jedan natpis "suvenirnica" jer ga niti nema. Malo izvan šetnice stanu na prst jedne ruke (Poneštrica, Šta da?, Croatia in box, Bruketa, Gift shop Zea)  ,.  Ima ih ali s glavne šetnice Korza, turist ih ne bi vidio jer se ne nalaze na samom Korzu.
Mjesta prodaje suvenira trebaju biti sigurna, čista, laka za pronaći, atraktivna i autentična.

Duborovnik
npr. raspolaže s preko cca 168 suvenirnica u samom središtu grada.  Pula  koja nam je najbliža doslovno na svakom koraku ima suvenirnicu , uzduž cijele glavne gradske šetnice. Rijeka nažalost nema niti jednu.

Ulica Pavla Vitezovića zapuštena pa do Jadranskog trga. Pogledajte. Ljeto, sezona. Nedjelja sve je zatvoreno osim par kafića. Jedinu vidljivu suvenirnicu na Korzu  ako se može to nazvati je Aura , gdje se prodaju istarska pića.Turist koji želi nešto materijalno ponijeti sa svog odmora i što će ga podsjećati na vrijeme provedeno na nekom mjestu, prvo će potražiti u suvenirnici.

Od nedavno Turistički informativni uredi ne smije držati nikakve suvenire, nego samo treba raspolagati informacijama, što je još jedan dodatni udarac turističkoj ponudi Rijeke.Žalosno je da grad od preko 100 000 stanovnika koji je na moru , nema niti jednu suvenirnicu.Suvenir se bavi identitetom mjesta.

  Kontaktirali smo gradske nadležne službe  s obzirom da imamo webshop s autentičnim proizvodima , no prostora nema.  Autentični -  kojemu se može vjerovati jer se temelji na stvarnim činjenicama, vjerodostojan, istinit (autentičan prikaz); pravi, istinski (autentičan gradski osjećaj) .

Jer najčešće roba su u hrvatskim suvenirnicama je roba koja nema veze s mjestom. Razne jeftine sitnice, šeširi,  ljetne stvarčice, magneti... a mi ni to nemamo.


Uputili smo upit grada da bi otvorili suvenirnicu,  koja bi radila u stvaranju prepoznatljivog imidža grada Rijeke, odnosno u razvoju turizma, kulturne i povijesne baštine prvenstveno Rijeke a onda i našeg kraja. S obzirom da trenutno u Gradu Rijeci nema raspoloživih adekvatnih , slobodnih poslovnih prostora , pogotovo na Korzu, velik problem je i što nemaju niti potrebnu kvalifikaciju prostora potrebnu za prodaju suvenira. 
Izgleda da je bolje da preselimo u Pulu i tamo otvorimo suvenirnicu jer oni ovisno o raspoloživim poslovnim prostorima rade s ciljem poticanja gospodarskog razvoja, proširenje i obogaćivanje ponude u Puli za sve građane i turiste koji dolaze u njihov grad, te kao najvažnije da se na taj način otvore nova radna mjesta. Tako stoji  na njihovim webstranicama.  Podsjetimo, Grad Pula ulaže u nove atrakcije, tako su ispod napuštene ratne kupole od 20 tona otvorili najveći akvarij u Hrvatskoj gdje je ulaznica nemalih 120 kn ali turisti to žele vidjeti. Pula je stvarno zanimljiva u turističkom smislu.

Očito kad Rijeka nema niti jednu suvenirnicu na glavnoj riječkoj šetnici,  da je problem u gradskim propisima i ophođenju. Dok se to ne promijeni, promjena neće biti.

Dotle uživajmo u slikama iz Pule, gdje je suvenirnica na svakom koraku i to u najskupljem dijelu grada. Rijeka to zasad još nema.04.07.2021.