S obzirom da nema nigdje detaljnih objašnjenja kako iz Klane doći na Obruč, najvećem vrhu Grobničkih alpa napravili smo kratki vodič. 

S vrha Obruča (1377)  puca pogled na Rijeku i cijeli Kvarnerski zaljev a iza počinje Gorski kotar. Naravno tu je pogled i na slovenski Snežnik, Guslicu, Snježnik, Risnjak, Tuhobić, Kamenjak, Učka i Ćićariju…


Treba dodati da ima dionica i iz smjera Podkilavca (Grobnika) i to je najčešće ruta rekreativaca prema predivnom planinarskom domu Hahlić ali je ruta iz Klane Trstenika mnogo atraktivnija, doduše i putem Mudne doli je prekasno ići no ona je nešto  zahtjevnija i nepristupačnija. 

Pokušat ćemo dati najosnovnije smjernice  na koje morate obratiti pozornost. Da bi došli do Trstenika , morate proći kroz Klanu i veliku drvnu industriju Klana koja je tamo smještena. koja radi okružena drvenom sirovinom. Godišnje proizvedu preko milijun stolica.  

U doba talijanske vladavine na području Klane sagrađeni su mnogi vojni objekti koji su danas zapušteni i kroz koje ćete prolazit. Inače Klana je bogata šumom no na svojem grbu ima sidro , kojem ni Klanjcima nije jasno. 


Kako sidro, i pomorstvo u grbu Klane ? Klana je prije bila ekonomski usdirena za Rijeku. Naime odavdje su se izvozila u Rijeku drva za izradu barki, brodova i jarbola!

Danas je grb Klane takav, kakav je. Klanjci su se 90 tih žalili državi ali kao i Riječanima nije bilo dopušteno da sami odaberu vlastiti grb koji će ih danas predstavljati.

Ni mnogim Klanjcima nije jasno otkud i zašto sidro a ne nešto što simbolizira šumsko bogatstvo kojim obiluje.


Tunel na cesti Klana-Gumance

Ako ste prošli ovaj tunel na dobrom ste putu za Trstenik . :)

I došli ste ako vidite ovu tablu ! Možete parkirati ovdje ili iznad ispred rampe. Ovo je jedinstveno mjesto na kojem se može doživjeti kako je otprilike izgledao krajobraz po završetku ledenog doba i to u riječkom zaleđu.  Inače Trstenik i cijelo ovo područje nekoć je bilo omiljeno izletište Riječana. Predivna priroda, čist zrak idealna su za druženja i roištiljanja.

 
Oko sat i pol vam treba do gore i dole. Znači 3 sata uz odmore i malo više.  Ovakvih tabli nema previše zato oprez jer ima mnogo smjerova.

Možete parkirat i ispred rampe. I sad slijedite samo planinarske oznake.


Spremni smo :) A za predivan izgled zaslužna je naša majica na Gorski kotar koju možete kupiti na našem WEBSHOPU.


Kod ovog graničnog kamena, koji je nekoć predstavljao granicu  između Italije i Kraljevine Jugoslavije  morate skrenut prema gore, što vam i strelica sugerira.


I kod ovo raskrizja obavezno idite lijevo i  pratite planinarske oznake do vrha. Možete ići i desno, kilometar , dva ima utvrdena vojna bolnica i  blizu je lijepi pogled na Obruč. No nema više markacije na toj stazi.

Dalje Vas same pustamo da nastavite . :))


Iza nas Gorski kotar a ispred Rijeka. Do nekog drugog viđenja pozdrav !

 
NEDOSTACI-  pola puta do Trstenika  ja makadam,  nije asfaltirano, pa pripazite dok vozite i ne mičite pogled ispred sebe jer ima rupa. Trebat će pomoć županije ili države jer općina Klana pa i Jelenje nisu financijski u stanju takvo što realizirati, asfaltirati put.
- velik broj poljskih miševa ima pri dnu oko staze, s obzirom na mišju groznicu oprez. Baš u trenutku posjeta , ne pamti se u zadnjih 40 godina toliki broj miševa.

PREDNOSTI - pas može, no oprez ako nije u fizičkoj kondiciji...
                  - atraktivna ruta, mnogo zelenila, životinja...

Težina staze - srednja

Vrijeme trajanja - cca  1 i 45 u jednom smjeru laganim tempom s odmorima. 11.06.2021.