Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Salcher Peter (1848 – 1928) profesor, znanstvenik

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu ili pri dnu foruma Google tražilicu .
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23834
Teme: 925
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Salcher Peter (1848 – 1928) profesor, znanstvenik

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 19.9.2010, 01:14

Tražim već dugo informacije o fotografiranju prvi put u povijesti metka u letu i napokon sam našao. :čitati: :zastava:

-------------------------------------
Peter Salcher je u Rijeci prvi put u povijesti fotografirao let puščanog zrna.
Peter Salcher, tvorac prvog aerotunela

Bullet_in_flight.png
Bullet_in_flight.png (41.84 KiB) Pogledano 4579 puta

U istoj riječkoj tvornici gdje je izumljen torpedo, prije točno stotinu i dvadeset četiri godina, dr. Peter Salcher po svojoj je zamisli načinio prvi aerotunel i tako, više od tri desetljeća prije pojave prvog zrakoplova, otvorio vrata eksperimentalnoj aerodinamici


Profesor austrougarske vojne akademije u Rijeci dr. Peter Salcher godine 1886. na molbu svojeg praškog kolege, profesora fizike u Pragu Ernsta Macha (1838.-1916.), pozabavio se zanimljivim problemom. Trebalo je načiniti fotografiju puščanog zrna u letu i zabilježiti promjene u mediju, koje se događaju oko projektila što se giba nadzvučnom brzinom. Salchera je problem zainteresirao pa se prihvatio izazova. Za taj pokus trebao je izraditi naročito precizni uređaj, koji će sinkronizirati trenutak snimanja s nailaskom puščanog zrna. Za snimanje je odabrana tehnika schliere fotografije (striometrija), koju je razvio A. Toepler 1864. godine. Uređaj se sastojao od elektricitetom nabijene Lajdenske boce velika obujma s dva u seriju spojena iskrišta, koja su u sprezi sa striometrijskim optičkim fotoaparatom. Prvo iskrište, omeđeno staklenim ovojima, bilo je inicijalni sustav koji se aktivirao nailaskom puščanog zrna. Kada zrno razbije staklenu zaštitu, visoki napon Lajdenske boce napaja drugo iskrište, koje bljeskom električnog pražnjenja obasjava puščano zrno i osvjetljava fotografsku ploču. Salcher je sa suradnikom Sandorom Rieglerom 1886. ovom tehnikom snimio cijeli niz ultrabrzih fotografija akustičnih pojava koje se javljaju tijekom nadzvučnog leta puščanog zrna kalibra 11 mm i 8 mm. Zadivljujući rezultati potvrdili su teoriju Ernsta Macha.


Prvi put je snimljena slika objekta koji leti nadzvučnom brzinom s karakterističnim udarnim valovima (slika 1). Istodobno je otkrivena i ultrabrza (trenutačna) schliere fotografija. Rezultat Salcherova rada predstavljen je 1886. znanstvenoj javnosti pred Razredom za matematiku i prirodne znanosti Carske akademije znanosti u Beču. Svjetski znanstvenici onog doba popratili su Machov i Salcherov rad s iznimnom pozornošću i odobravanjem. Njihov uspješni rad otvorio je put za pokusna istraživanja nadzvučne aerodinamike, a pravu će primjenu naći u zrakoplovstvu XX. stoljeća. Salcherov je rad za ono doba bio toliko napredan da se rezultat ovog pokusa ponekima učinio nevjerojatnim te su ga anonimno nazvali krivotvorinom. Mach i Salcher su 21. travnja 1887. publicirali ujedinjene rezultate pokusa.

let puščanog zrna 2.jpg
let puščanog zrna 2.jpg (41.45 KiB) Pogledano 4587 puta

Slika 1.


Pokusi u Rijeci

Salcher je svaki tjedan izvještavao Macha o rezultatima te mu sugerirao da bi se teoretska razmatranja mogla provjeriti promatranjem nadzvučnog strujanja oko "mirujućeg projektila". Ernst Mach je u svojim bilješkama 1889. zapisao: "Za vrijeme eksperimentalnih istraživanja aerodinamike puščanog zrna Salcher je imao ideju da trebamo pokušati inverznom metodom i proučavati strujanje oko tijela učvršćenog u nadzvučnoj struji te tako potvrditi prethodno dobivene rezultate." Salcher je taj epohalni eksperiment proveo u djelo u tvornici Torpedo u Rijeci, gdje je načinio poseban ispitni uređaj (slika 2) sposoban proizvesti nadzvučni mlaz fluida. Struju stlačenog zraka Salcher je usmjerio na "projektil" kroz niz različitih mlaznica, a dobivene rezultate snimao je i analizirao. Uočio je, snimio i opisao pojavu refleksije vala i periodičnu strukturu tzv. Machovih diskova (slika 3), koju je u pismu Machu 19. travnja 1888. označio pojmom "Lyra". Kasnijom analizom pisane korespondencije Salchera (sačuvano je 140 Salcherovih pisama Machu i ni jedno Machovo Salcheru), koji je djelovao u Rijeci i Macha, koji je radio u Pragu, pokazalo se da je Salcherov rad uvelike autonoman te da je njegov doprinos počecima aeodinamike neizmjeran. Salcher je 1888. u Rijeci načinio prvi nadzvučni aerotunel, ključan izum za razvoj moderne avijacije, i ako postoji ijedna zakonitost u dinamici plinova, a da nema svoj naziv, ona treba nositi ime Petera Salchera.

let puščanog zrna 3.jpg
let puščanog zrna 3.jpg (123.83 KiB) Pogledano 4587 puta

Slika 2

let puščanog zrna 4.jpg
let puščanog zrna 4.jpg (73.31 KiB) Pogledano 4587 puta

Slika 3

Salcher je rođen 1848. u Križu (Kreuzen) u Koruškoj (Kärnten). Doktorirao je u Grazu 1872. s navršene dvadeset i četiri godine! Od 1875. do 1909. radi kao predavač na Mornaričkoj akademiji austrougarske vojske (K.u.K. Marine-Akademie) u Rijeci. Od 1880. Salcher je na dužnosti voditelja riječke meteorološke stanice. Nakon talijanske okupacije živio je na Sušaku, gdje je i umro 1928.

marine akademie fiume.jpg
marine akademie fiume.jpg (315.75 KiB) Pogledano 4591 puta

Od 1875 godine radio je na Naval Academy Fiume do 1909 kao profesor fizike i mehanike. Jedan od njegovih učenika bio Georg Ludwig von Trapp (najodlikovaniji podmornički časnik prvog svjetskog rata ) .Trapp je 1894 oženio Agathe Whitehead, unuku izumitelja torpeda Roberta Whiteheada.

prof Peter Salcher 1.jpg
prof Peter Salcher 1.jpg (193.92 KiB) Pogledano 4591 puta

Godine 1909 je otišao u mirovinu, a zatim 1910-1914 seli u Trst, a pri kraju svojeg života odlazi na Sušak gdje i umire 1928. Pokopan je u obiteljskoj grobnici u Rijeci.

petersalcher1890.jpg
petersalcher1890.jpg (84.55 KiB) Pogledano 4591 puta

Peter Salcher (1848. – 1928.), profesor riječke Mornaričke akademije, kao blizak suradnik Ernsta Macha, uspio je ono što poznatom fizičaru nije pošlo za rukom – snimiti nevidljivo. Mach nije mogao eksperimentalno potvrditi svoju hipotezu o »udarnom valu«, pojavi uz objekt koji se kreće brže od zvuka, pa je zamolio Salchera da to pokuša u svom riječkom laboratoriju. Rečeno, učinjeno. Salcher je sa suradnikom Sandorom Rieglerom 1886. snimio cijeli niz ultrabrzih fotografija akustičnih pojava tijekom leta ispaljenog puščanog zrna i dokazao postojanje »udarnog vala«, danas nazvanog i »zvučni zid«. Rad je bio svjetska znanstvena senzacija. Je li oznaka za brzinu zvuka, umjesto mach, mogla postati salcher? Prepustimo li odgovor na to pitanje drugima, dobro je znati da je Salcher tijekom pokusa zapravo prvi put u povijesti uspio fotografirati – metak u letu.


Za kraj ima još jedna zanimljivost...

Prva hrvatska rendgenska fotografija je snimak ruku barunice Josephine Mollinary Vranyczany koju je 21. veljače 1896. godine u Rijeci snimio Peter Salcher.

rendenski snimak ruku barunice Josefine Mollinary-Vranyczany.jpg
rendenski snimak ruku barunice Josefine Mollinary-Vranyczany.jpg (10.21 KiB) Pogledano 4581 puta

Peter Salcher – Rendgenski snimak ruku barunice Josefine Mollinary – Vranyczany (1896.)

------------------------
Cjelokupni tekst o ovom zanimljivom povijesnom pothvatom dobio sam i prevođenjem tekstova na koje sam naišao a bili su na njemačkom i slika koje sam pronašao na internetu uklopio sam u ovu priču.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Peter Salcher-grob na Kozali
Slika
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost
 

Re: Povijest Rijeke u kratkim crticama

Post broj:#2  PostPostao/la gost » 19.9.2010, 09:49

:bravoveliki:
Svaka čast našem najaktivnijem članu ... Bravo za ovo!

:bravoveliki:

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Povijest Rijeke u kratkim crticama

Post broj:#3  PostPostao/la nikola » 19.9.2010, 12:20

:majstore:
Ništa manje nisam ni očekivao od Adamića!!! :bravo: :bravo:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost
 

Peter Salcher

Post broj:#4  PostPostao/la gost » 9.1.2012, 23:42

Peter Salcher
10.08.1848. Kreuzen (Kärnten; Austrija); 4.10.1928.(Sušak,Hrvatska)

psalcher23.jpg
psalcher23.jpg (18.29 KiB) Pogledano 4590 puta


Fizičar i pionir fotografije. Doktorirao u Grazu 1872. s navršene dvadeset i četiri godine. Od 1.10.1875. do 1909. radi kao profesor fizike i mehanike na Mornaričkoj akademiji austrougarske vojske (K.u.K. Marine-Akademie) u Rijeci, gdje mu je jedan od učenika bio i Georg Ludwig von Trapp (najodlikovaniji podmornički časnik Prvog svjetskog rata).
Kao blizak suradnik profesora fizike u Pragu Ernsta Macha uspio je 1886. godine ono što tom slavnom fizičaru nije pošlo za rukom – snimiti cijeli niz ultrabrzih fotografija akustičnih pojava tijekom leta ispaljenog puščanog zrna i tako je dokazao postojanje "udarnog vala", danas nazvanog i "zvučni zid". Rad je bio svjetska znanstvena senzacija jer je Salcher tijekom pokusa, zapravo prvi put u povijesti, o postojanju zvučnog zida uspio načiniti fotografiju metaka u letu i zabilježiti promjene u mediju koje se događaju oko projektila dok se giba nadzvučnom brzinom.


1888. godine Salcher je u Rijeci, u tvornici u kojoj je izumljen torpedo načinio prvi nadzvučni aerotunel, ključan izum za razvoj moderne avijacije.
Od 1880. Do 1909. godine Salcher je na dužnosti voditelja riječke meteorološke stanice.
Jedan od osnivača Kluba za prirodne znanosti u Rijeci (Naturwissenschaftlichen Club in Fiume/Club di scienze naturali in Fiume) i vršitelj svih dužnosti od njegovog osnivanja (28.11.1883.) do 1902. godine.
21.02.1896. na jednom od predavanja u klubu, X-zrakama snimio je prvu hrvatsku rendgensku fotografiju na kojoj su ruke barunice Josefine Mollinary – Vranyczany.

Nakon talijanske okupacije živi na Sušaku gdje i umire 4.10.1928. Pokopan je u obiteljskoj grobnici na Kozali 6.04.1928.

gost
 

Re: Peter Salcher

Post broj:#5  PostPostao/la gost » 14.1.2012, 00:27

Uvećani prikaz snimaka puščanih zrna snimljenih na Mornaričkoj akademiji

psalcher001.jpg
psalcher001.jpg (70.71 KiB) Pogledano 4590 puta

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Peter Salcher

Post broj:#6  PostPostao/la nikola » 15.3.2012, 11:47

Peter Salcher i Sandor Riegler, dvoje Riječana, dokaz o udarnom valu i prva snimka zvučnog zida

Svoj najveći znanstveni doprinos dao je svojim originalnim pokusima  ultrabrze  fotografije, snimanja nadzvučnih pojava tijekom leta pušcanog zrna. Rezultati tih pokusa, učinjeni u Rijeci 1886. godine i danas imaju prvorazredni značaj. Sva današnja najmodernija znanstvena istraživanja vezana uz letove modernih aviona i raketa zasnovana su na riječkim pokusima Petera Salchera.
Salcher je svoje pokuse započeo na poziv Ernsta Macha, slavnog praškog i bečkog profesora fizike koji se bavio pojavama u akustici, a kako sam nije mogao eksperimentalno potvrditi svoju hipotezu o “udarnom valu” o pojavama  uz objekte koji se krecu brže od zvuka, zamolio je riječkog profesora Salchera da taj pokus obavi u svom laboratoriju. 

Salcher je za suradnju  zamolio jos jednog riječkog profesora, Sandora Rieglera, kemičara i fizičara, tada direktora Visoke Riječke komercijalne škole. Njih dvojica su tijekom 6 mjeseci uspjeli snimiti ultrabrze fotografije akustičnih pojava i prvi na svijetu dokazali da zaista postoji fenomen “udarnog vala”, danas popularno nazvanog “zvučnog zida”. Ti se fenomeni vežu uz “Machov broj”, mjeru za kretanje nekog objekta u odnosu na brzinu zvuka. Suradnja s E. Machom u Pragu se odvijala preko pisama, izmijenjeno je preko 100 pisama, pošta je iz Rijeke u Prag putovala tri dana, a njihov zajednički rad bio je tada svjetska znanstvena senzacija. Iako su rezultati riječkih pokusa danas ugradjeni u najsuvremenije znanstvene spoznaje termodinamike,  naša dva riječka znanstvenika Peter Salcher i Sandor Riegler kao da su pali u potpuni zaborav. Spominje se samo E. Mach, a gotovo samo njemu se pripisuju rezultati koje su ostvarili dvojica Riječana u Rijeci.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4788
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Salcher Peter (1848 – 1928) profesor, znanstvenik

Post broj:#7  PostPostao/la Vežičanka » 7.4.2021, 19:10

Slika iz teme Ružić Viktor, hrvatski ban

Proslava polaganja temeljnog kamena za gradnju doma Jadranske straže u Sušaku 31.10.1937. Uz bana Viktora Ružića (lijevo) je kontraadmiral Rikard Salher (Salcher), (na slici desno) predsjednik Oblasnog odbora Jadranske straže, sin Petera Salchera, profesora i znanstvenika.

Slika

SALHER, (Petar) RIHARD (SALCHER, RIKARD) (Trst, Italija, 20.6.1875. — Sušak, Rijeka, Hrvatska, 29.4.1956.), kontraadmiral.
Do 1918.g. K.u.K. mornarički časnik. Primljen u mornaricu (vojske) Narodnog Vijeća Države SHS 3.11.1918.g. u činu kapetana fregate. Aktivna služba u JV prestala mu je 31.12.1931.g. umirovljenjem. Proizveden u čin kontraadmirala 17.12.1930.g. Sahranjen na riječkom groblju Trsat (D-2-20).

Kontraadmiral Rikard Salcher 1930. godine
Rikard Salcher.JPG
Rikard Salcher.JPG (30.2 KiB) Pogledano 2782 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4788
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Salcher Peter (1848 – 1928) profesor, znanstvenik

Post broj:#8  PostPostao/la Vežičanka » 7.12.2022, 14:55

Kontraadmiral Rikard Salcher, sin Petera Salchera, slika iz Jadranske straže 1931.

Richard Salcher kontraadmiral 1931.jpg
Richard Salcher kontraadmiral 1931.jpg (30.38 KiB) Pogledano 156 puta


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost