Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879.-1947.)

Naša industrija ima veliku i burnu povijest . Na našem području bilo je smješteno mnogo poznatih tvornica koje su sredinom 19 stoljeća tvorile više od 50 % ukupne proizvodnje Hrvatske . Rijeka se može pohvaliti sa prvim parnim mlinom u Hrvatskoj , prvom tvornicom čokolade na cijelom području Balkana, 1850.godine u prostorima nekadašnje rafinerije šećera bila je najveća tvornica duhana u cijeloj monarhiji,imali smo tvornicu papiru koja je prozivodila najkvaliteniji papir koji je izvozila diljem svijeta i još mnogo toga. Uz 12 brodogradilišta , riječki izum torpedo i rafinerijom nafte Rijeka najvećom na ovom kontinentu grad Rijeka je bio na vrhuncu svoje ekonomske moći.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879.-1947.)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 31.1.2019, 01:11

Da ponovimo kako treba otvarat temu. Dakle bolje je stavit 2-3 svoje vlastite rečenice nego copy-paste nekog suhoparnog teksta, koji će malo tko pročitat.

Ajmo sad kad imamo nekog znanja, da saznamo sve što možemo o ovoj kultnoj ljevaonici metala koja je djelovala u Vodovodnoj ulici, otkriti sve tajne i pokušat složit cijeli mozaik. Meni ova firma daje nevjerojatan jak osjećaj riječkog identiteta i ponosa. Proizvodila je sve moguće preše za vino i masline, mlinove, dijelove za transmisije, karike za privezivanje brodova, vitla, šahte tu je napravljena i skulptura dvoglavog orla.

No prije nego li krenemo spomenimo da se prvom industrijskom ljevaonicom u nas smatra tvornica Fonderia Metalli (poslije Stabilimento tecnico fiumano, konačno → Torpedo) sa sjedištem u Rijeci osnovana 1853., koja je isprva lijevala sidra, a dolaskom engleskoga inženjera Roberta Whiteheada 1856. započela je proizvodnja parnih strojeva za potrebe austrougarske mornarice. Na riječkom Dolcu, u središtu grada,između 1864. i 1869. počela je raditi mala ljevaonica bronce i željeza Fonderia al Dolac di Diracca, Cussar, Skull. Godine 1878. vlasnici su se razišli te su Skull i Cussar otvorili zasebne radionice.


Slika
Nažalost unutrašnjost tvornice Matteo Skull nemamo ovo je slika topionica olova na Plumbumu. Btw. Ljevaonica 'MATTEO SKULL' bila je BRODOSTROJARSKA RADIONICA I LJEVAONICA. Originalno ime joj je bilo "Matteo Skull. Officine Meccanico - navali e fonderia, Fiume (Rijeka) ali da skratimo zvat ćemo ju samo ljevaonica.

Ljevaonica i tvornica strojeva Fonderia e fabbrica macchine Mateo Skull proizvodila je preše za vino i masline, mlinove, dijelove za transmisije, karike za privezivanje brodova, vitla i dr. Godine 1928. proširili su prostor i otvorili radionicu za popravak elemenata i brodskih kotlova, dok je 1931. otvorena nova ljevaonica. Zapošljavala je oko 150 radnika. Za II. svj. rata Skull je preuzeo obvezu održavanja i popravka brodova talijanske i njemačke mornarice. Nakon rata proširio je svoju djelatnost te sudjelovao u obnovi brodogradnje, osobito za potrebe ratne i trgovačke mornarice.

Temeljem odluke Vlade FNRJ 30. IV. 1947. poduzeća Matteo Skull, Bruno Skull, Jadranska brodogradilišta A. D. i Dott. ing. Tassilio Ossoinack spojena su u jedinstveno poduzeće – Direkcija brodogradnje Rijeka. Međutim, kako je to poduzeće obavljalo tri različite skupine djelatnosti, već je iduće godine rasformirano te su osnovana tri zasebna poduzeća: Rikard Benčić, Svjetlost i → Brodogradilište Viktor Lenac, koja su započela s radom 1. 1. 1948.

Puno ime tvornice glasilo je Tvornica pumpi i brodske opreme Rikard Benčić, a zapošljavala je 371 radnika. Tvornica je počela raditi u bivšim prostorijama poduzeća Mateo Skull, ali je već tijekom 1949. preseljena u prostorije bivše tvornice duhana. Velik dio proizvodnje oslanjao se na predratna iskustva Skullove radionice, posebice ljevaonička djelatnost.

Ukratko nećemo previše da se ne zapetljamo. :čitati:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879)

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 31.1.2019, 01:44

Nacrt ljevaonice Skull iz 1879..jpg
Nacrt ljevaonice Skull iz 1879..jpg (41.47 KiB) Pogledano 10042 puta

Nacrt ljevoanice Skull iz 1879., izgrađene na Seemanovu i Skullovu terenu. Tvornica se proširuje i arhitektonski mijenja 1881. i 1888. (inženjer Giacomo Mattich)

Slika
Uz samu kožaru Ružić nalazila se tvornica Skull, smještena u jednokatnom skaldištu prema projektu Santa Pilepicha.

vodovodna 5 i 2.JPG
Slikano 27.1.2019. po kiši i sklizavom, treba se popest gore
vodovodna 5 i 2.JPG (173.54 KiB) Pogledano 10042 puta

Velike preineke su doživjele ove zgrade. Zgrada u Vodovodnoj 5 (lijevo ) i 2.(desno) . Od 2000. godine Državni arhiv dobio je na korištenje te dvije zgrade .

Zgrada Vodovodna 2 od 1941. do 1942. godine za "dopolavoro" - radnički društveni dom istoimene lijevaonice. Projekt ovih zgrada u međuratnom razdoblju radio je riječki arhitekt Nereo Bacci. U poslijeratnom razdoblju u ovim je zgradama bila tvornica "Rade Končar", a sada su u vlasništvu Grada Rijeke. Ove zgrade prvi su primjer adaptacije industrijske arhitekture za kulturnu namjenu u Rijeci.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879)

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 31.1.2019, 09:38

Sve je ovo još dosta neistraženo oko ljevaonice, povijest tvornice , godine se baš ne poklapaju kod svih pa treba uzeti s rezervom, biografiju osnivača nemamo, pa je ova tema na forumu dostupna svima da se uključe. No evo što znamo.

Eto kad daš ljudima oružje u ruke. Netko kaže , njega trreba ubit jer ima tvornicu... : lud
Trebalo je to sve normalnim putem sudit. Ne protjerivat , pljačkat...zato sad još po Rijeci imamo prazne ili zauzete stanove koji nemaju još čisto vlasništvo.


Tragične sudbine i ubijanje radnika


Nakon jugoslavenskog ulaska u Rijeku, OZNA- jugoslavenska tajna policija počela je s uhićenjima i ubojstvima. Malo se o tome zna. Vrti se brojka od 300 do 680 prema nekim tal.izvorima te je uslijedlilo masovno iseljavanje Fiumana.

Nevio Skull je nestao i 29.05.1945. isplivao sa metkom u potiljku kod zadnjeg mosta na Rječini.

Slika
Nevio Skull rođen je 23.12.1903. - Rijeka, umro 3-4.5.1945. (42)

Trojice lidera riječke Autonomne stranke su ubijeni od strane pripadnika OZNA-e u operacijama čišćenja grada od političkih protivnika novog režima.
Doktor *Mario Blasich zadavljen je u krevetu u kojem je bio godinama paraliziran, Giuseppe Sincich ubijen je pištoljem a Skull je pronađen nakon dvadesetak dana na ušću Rječine.

* U noći s 3. na 4. ubijen je (zadavljen) u vlastitom stanu dr. Mario Blasich, liječnik i političar, vođa Autonomne stranke u Rijeci. Sedmorica obučenih u partizanske uniforme upala su u stan te zaključali članove obitelji u kupaonicu, a nakon ubojstva pretražili su stan i otuđili i odnijeli stvari u vrijednosti 30.000 lira. Iste noći uhapšen je i strijeljan Giuseppe Sincich, bivši član Ustavotvorne skupštine i gradonačelnik Rijeke. Uhapšen je i strijeljan Giovanni Stercich,


Rikard Benčić (1920.-1944.)

Slika

Od strane fašista, tj. Nijemaca ubijen je i Rikard Benčić zaposlenik Matea Skulla , tvornice na Potoku po kojoj je kasnije nazvan . O Rikardu Benčiću se malo znalo, iako su tvornice, nogometni klubovi nose ili noslili ime po njemu. Tek u novije vrijeme, otkrivanje povijesti, znamo nešto više o njemu.

Rikard Benčić- Bio je Riječanin, antifašist, ilegalac koji je ustrijeljen kod Roča u Istri u kolovozu 1944., samo mjesec dana nakon što je pred SS policijom iz Rijeke pobjegao prema Učki, može se pročitati u knjizi Giacoma Scottija i Luciana Giuricina o bataljonu Pino Budicin. Imao je tada samo 24 godine. Rikard Benčić, tvornica motorne opreme i ljevaonica, koja je djelovala 1948–2005. u Rijeci. Bila je jedan od baštinika duge tradicije riječke industrije i ljevarstva. Ime je dobila po partizanskom borcu i predratnom radniku u radionici Matea Skulla, brodokovaču Rikardu Benčiću, ubijenom 1944.


Zna se npr. da je s kolegom po radnom mjestu Flegom, s vremenom nažalost zagubljenog imena, distribuirao 1942. godine uneseni propagandni antirežimski materijal, omogućujući radnicima u krugu pogona da ga kriomice čitaju. To se uglavnom odnosilo na sušačka novinska izdanja Crveni vjesnik (glasilo Narodnooslobodilačkog pokreta Hrvatskog primorja, od trećeg broja preimenovano u Primorski vjesnik), dvojezični list Sloboda – La Liberta itd.

Benčić je potkraj 1942. promijenio radnu sredinu, zaposlio se kao kvalificirani brodokovač u poduzeću Mateo Skull. Tu je nastavio održavati veze s antifašističkim pokretom, a po kapitulaciji fašističke Italije, krajem 1943. godine, primljen je u organizaciju SKOJ, što će reći u mlade snage tadašnje komunističke stranke, koja je predvodila oružani otpor hitlerovskim jedinicama. Početkom 1944. postao je organizacijski prvo ime jedne takve skojevske grupe, što na neprijateljskoj strani nije ostalo neprimijećeno. Fašisti su ga krenuli tražiti, on se uspješno sklanja kod prijatelja na Sušak, ali mreža SS policije oko njega postajala je korak po korak sve gušća, pa zaključujući kako je rizik prešao crtu prihvatljivoga, Benčić kriomice napušta grad i 7. srpnja stiže u redove antifašističkih boraca „u šumi“.

Nakon što se mladi Riječanin Rikard Benčić zaposlio 1941. u Strojarskoj radionici Rafinerije nafte, postao je dijelom jedne od nekoliko antifašističkih grupa što su djelovale u tom proizvodnom pogonu na Mlaki. Ilegalnog borbenog iskustva nije im nedostajalo, u što se vrlo brzo uvjerio i novopridošli radnik.Raspoređen je u Prvu riječku četu Drugog bataljona, u odred Učka. Mladi su Riječani dotad bili raspoređivani po različitim jedinicama, a Benčić je stigao upravo da se nađe na popisu boraca prve jedinice Narodnooslobodilačke vojske koja je osnovana da primi mlade Riječane. Prva riječka četa osnovana je 4. lipnja 1944. godine, a njeni su zapovjednici bili Franjo Šajina i Giovanni Poscani, dok je Benčiću pripala dužnost političkog delegata. Zbog stalnih dolazaka novih mladih ljudi iz grada, ubrzo je osnovana i Druga riječka četa, a obje su imale po šezdesetak boraca.

Vatreno krštenje je nova jedinica imala 21. srpnja pored Račićkog brijega kod Roča, gdje je napala neprijatelja koji se vraćao kamionima iz sela Orlići, u kojemu je zapalio jednu kuću. Žestoka vatra na njega otvorena je iz teških mitraljeza i drugog oružja, druga strana odgovorila je automatskim oružjem i bacačima. Partizanski mitraljezi u nekom su trenutku bitke iz tehničkog razloga otkazali, pa je sve okončalo naprijateljskim bijegom prema Cerovlju. Neprijatelj je imao sedam mrtvih i ranjenih, a na partizanskoj strani poginuo je zapovjednik Riječke čete.

Benčić je u akcijama poput tih dobrovoljac, ističe se borbenošću i odlučnošću. To će potrajati do 11. kolovoza 1944. godine, kada bude, zajedno s grupom suboraca, krenuo na kurs političkog usavršavanja koji se trebao održati u Humu kod Roča. Kobnom se pokazala njemačka zasjeda na putu za Hum, Benčić je u njoj pao smrtno pogođen mitraljeskim rafalom. Izvor


Da, dam uvid kako je to izgledalo i okupatorske strane.

09.09.1944. Zapovjedništvo njemačke policije u Rijeci zapovijedilo strijeljanje, trojice uhićenika: Remigia Picovicha, Leopolda Pezmana i Lodovica Matesicha. Osuđeni su zbog konspiracije protiv državnih vlasti zbog počinjanja, djelujući samostalno ili u zajedništvu, u Kvarnerskoj provinciji ili u susjednim krajevima tijekom razdoblja od siječnja do kolovoza 1944. Streljanje je obavljeno na groblju Kozala.

Izvor: Amleto Balarini, Mihael Sobolevski - Žrtve talijanske nacionalnosti u Rijeci i okolici (1939.-1947.), str.132
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879)

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 31.1.2019, 09:52

Danas je sve zaraslo oko same ljevaonice. U moje vrijeme djetnjstva s gornje ceste imao si čist pogled danas to nije moguće . Zimi je čak zeleno i zaraslo. 27.1.2019.

IMG_5517.JPG
IMG_5517.JPG (226.92 KiB) Pogledano 10021 puta

Smrdljive stepenice, dalo se nešto uslikati. Nije bilo zelenila. Vješto sakriveno ruglo blizu centra grada.

Imamo neke slike drugih, slikane iz prve obližnje zgrade.

ljevaonica metala Matteo Skull vodovna (1).jpg
Aleksandar Ivan Tatić 2013
ljevaonica metala Matteo Skull vodovna (1).jpg (321.18 KiB) Pogledano 10021 puta

Azbesta koliko hoces ?
ljevaonica metala Matteo Skull vodovna (2).jpg
Sandra Grozdanov
ljevaonica metala Matteo Skull vodovna (2).jpg (116.44 KiB) Pogledano 10021 puta

ljevaonica metala Matteo Skull vodovna (3).jpg
ljevaonica metala Matteo Skull vodovna (3).jpg (166.79 KiB) Pogledano 10021 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879)

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 31.1.2019, 10:15

A sad malo na prikupljanje proizvoda koje su radili . :zastava:

Stara preša za vino, kraj 19. početak 20. stoljeća, marke Matteo Skull

Stara preša za vino, kraj 19. početak 20. stoljeća, marke Matteo Skull, (1).jpg
Stara preša za vino, kraj 19. početak 20. stoljeća, marke Matteo Skull, (1).jpg (108.54 KiB) Pogledano 10018 puta

Matteo Skull - fonderia fabbrica machine FIUME.
Stara preša za vino, kraj 19. početak 20. stoljeća, marke Matteo Skull, (2).jpg
Stara preša za vino, kraj 19. početak 20. stoljeća, marke Matteo Skull, (2).jpg (56.72 KiB) Pogledano 10018 puta

Predivna, očuvano lijepo. :zastava:

Prodaje se na Njuškalu za samo 20 000 kn !
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879)

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 1.2.2019, 11:13

Patentirana tieštila za vino i voće, odlikovane tvornice Matija Skull, Rieka. :zastava:

torchi patenti vino e fruta matteo skull fiume.jpg
torchi patenti vino e fruta matteo skull fiume.jpg (71.15 KiB) Pogledano 9981 puta

matija skull rieka tiestila za vino voce.jpg
matija skull rieka tiestila za vino voce.jpg (52.92 KiB) Pogledano 9981 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879.-1947.)

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 1.2.2019, 15:16

Premijerno originalna razglednica iz 1906. godine u povodu postavljanja skulpture dvoglavog orla na kupolu riječkog Gradskog tornja od strane riječkih žena.

Drveni model djelo je drvorezbara Vittoria De Marca, a lijevanje je povjereno Giovanniju Leganu u čuvenoj riječkoj ljevaonici Matteo Skull i težio je 2 tone .


Riječka trobojnica i drveni model dvoglavi orao Matteo Skull Vittorio de Marco 1906 (1).jpg
Klikni za veći prikaz

Fusa nello Stabilimento MATTEO SKULL, Fiume, fonditore Giov.Legan.

Riječka trobojnica i drveni model dvoglavi orao Matteo Skull Vittorio de Marco 1906 (2).jpg
Klikni za veći prikaz

Stara fiumanska pjesma "Indeficienter" (Nepresušan) . U izdanju Modiano Trieste, koja je imala tvornicu i kod nas .

"Indeficienter"

Da tanto tempo - la su la torre
Ghe stava el stemma - de la citta
Ma un brutto giorno - non se sa come,
Via della torre - .....el xe svola !
Qualchedun dise - che certi siori
De far un tanto - lo ga obbliga.......

Non steghe creder - xe tutte flocce
L aquila nostra - ritornera

Imamo i prijevod kojeg smo napravili. Hvala Ani. :zastava:

Od davina - tamo na tornju
Stajao je grb - grada
Ali jednog ružnog dana - ne zna se kako
S tornja je - odletio
Netko kaže - da neka gospoda
Da to napravi - su ga obavezala
Nemojte vjerovati - to su sve laži ( floskule)
Naš će se orao - vratiti


Drveni model s razglednice gdje je danas ?
Nakon lijevanja, model je kupio Municipij, no ubrzo nema više kamo s njim pa se skulptura postavlja u atrij Scuole Feminile (zgrada Sveučilišne knjižnice) u Via Clotilde (Dolac).
Vittoriju De Marcu plaćeno je 140 kruna za popravak vlastitog drvenog modela, očito oštećenog prilikom skidanja kalupa za lijevanje skulpture u metalu.
Sele ga onda u paviljon Gradsko parka. Iz te lokacije Tehnički ured u Rijeci odlučuje ga 1910. postaviti u atrij prihvatilišta (Casa del Ricovero) kako bi jednom, kad se za to stvore uvjeti, mogao prijeći u gradski muzej ili neku drugu zgradu u gradu.
Za novu lokaciju modelu je trebalo izraditi oktogonalno drveno postolje visoko 140 cm, ali i ponovno popraviti skulpturu. Za ove je radove kao i transport modela u atrij Case del Ricovero, predviđen je trošak od 300 kruna. Daljnja sudbina De Marcova modela Riječkog orla nije poznata. Zapravo znamo da se pojavljuje 1921. kod Zanellinog,svečanog okićenog grada riječkim trobojnicama i osnutka riječke države.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4805
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879.-1947.)

Post broj:#8  PostPostao/la Vežičanka » 4.2.2019, 22:27

Evo što se može naći na našem forumu od proizvoda ljevaonice Skull:

Iz teme Dječja bolnica Kantrida, stupovi za nekadašnju vrtnu sjenicu:
Slika

Iz teme Ukrasi-kipovi (detalji) na starim riječkim zgradama, stupovi na vrhu stepenica kod ulaza u zgradu na Kantridi:
Slika

Šahta na putu prema Industrijskoj ulici (danas Baračeva) iz teme Fiume salita presso Romsa ?
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879.-1947.)

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 5.2.2019, 22:30

Odlično. ;) Bruno Skull koji se pojavuljuje na šahtama, ne bih znao tko je ? I od kojeg vremenskog razdoblja. Istražit, saznat ćemo. :čitati:


Dakle, prema dostupnim informacijama, na tal. i engleskoj wikipediji, hrvatskoj naravno nema. Nevio je od svoga oca Giuseppe naslijedio vlasništvo nad "Ljevaonicom i Tvornicom strojeva Matteo Skull", osnovanom u Rijeci 1878. godine.

Nevio Skull (Fiume, 1903 – Fiume, 1945.Fiume) je kako smo rekli ubijen od strane partizana jer nije podržao pripajanje grada Jugoslaviji. Kasnije zajedno s grupom građana poslije 1943. izdaje Liburnia Memorandum u kojem traže osnivanje Riječke države sastavljena od 3 slobodnih kantona, RIJEKA ,SUŠAK , Ilirska Bistrica with the islands of Krk (Veglia), Cres (Cherso) and Lošinj (Lussino).

Da bi lakše ušli u život Nevia Skulla, kroz životnu priču arhitekta Rubinicha možemo saznat sličan put.

Giovanni (Antonio) Rubinich smatra se jednim od najvažnijih predstavnika secesijske arhitekture u Rijeci. Bio je uključen i u politiku, član riječke vlade 1919. , prvo je pripadao autonomaškoj struju a poslije se zalgao za pripojenje Rijeke Kraljevini Italiji. Svoje stavove predlaže ponovno osnivanjem Riječke države, sastavljene od triju kantona s pripadajućim podopćinama, talijanskog u Rijeci, hrvatskog za Sušak te slovenskog za Bistricu, pozivajući se na autonomna prava grada stečena u prošlosti. Spomenuli smo to gore već.

U ožujku 1927. godine učlanio se u Sindacato provinciale fascista degli ingegneri della Provincia del Carnaro na čelu kojeg je bio Carlo Conighi. 1931. godine pod Arrigom Comandinijem, sindikat je preimenovan u Sindacato provinciale fascista degli ingegneri della Provincia di Fiume, a Rubinich postaje uz Ludovica Randicha, Tassila Ossoinacka i Eneu Peruginija, član Upravnog odbora.

Umro je 21.4.1945. a sudskim je procesom podthumno proglašen državnim neprijateljem te mu je sva imovina zaplijenjena ! Prema Bocchinu A. ubijen je od strane slovenskih komunista. Otac i sin sahranjeni su na Kozali. Izvor : GIOVANNI RUBINICH Katalog izložbe/mononografije 2014.

A gdje je u toj priči Bruno Skull. 1931, vršio je izbor inženjera u spomenutom društvu.

Zasad znamo toliko. Da li obitelj Skull ima grobnicu na Kozali ? Po našoj arhivi poznatih nemaju, ali to ne znači da nemaju.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879.-1947.)

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 5.2.2019, 22:42

Ima šahte Fiume i u Lovranu !
1935 Comune di Laurana Skull Fiume.jpg
1935 Comune di Laurana Skull Fiume.jpg (258.2 KiB) Pogledano 9868 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879.-1947.)

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 7.2.2019, 00:03

Ljevaonica stanje danas 6.2.2019.

Vodovodna Rijeka (1).JPG
Vodovodna Rijeka (1).JPG (165.22 KiB) Pogledano 9831 puta

Vodovodna Rijeka (2).JPG
Vodovodna Rijeka (2).JPG (187.52 KiB) Pogledano 9831 puta

Vodovodna Rijeka (3).JPG
Vodovodna Rijeka (3).JPG (196.67 KiB) Pogledano 9831 puta

Vodovodna Rijeka (4).JPG
Vodovodna Rijeka (4).JPG (317.25 KiB) Pogledano 9831 puta

Vodovodna Rijeka (5).JPG
Vodovodna Rijeka (5).JPG (193.43 KiB) Pogledano 9831 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879.-1947.)

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 7.5.2019, 00:34

Dogodilo se na današnji dan kaže :

07.05.1945. Za ubojstva dr. Maria Blasicha i Nevia Skulla osuđena su na smrt dva obična razbojnika, presudom koja je javno obznanjena dana 7/5/1945., sa zajedničkim potpisom istog Eria Franchija i Franje Kordića.


Eto zločin je sankcioniran. U Rijeku su prilikom oslobođenja upadali razni šljamovi.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4805
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879.-1947.)

Post broj:#13  PostPostao/la Vežičanka » 12.12.2019, 16:54

Reklama iz 1910. godine:

Matteo Skull , 1910.jpg
Matteo Skull , 1910.jpg (37.68 KiB) Pogledano 8887 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4805
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Riječka kultna ljevaonica metala Matteo Skull (1879.-1947.)

Post broj:#14  PostPostao/la Vežičanka » 11.10.2021, 12:36

Reklama 1900. godine

1900 Skull.jpg
1900 Skull.jpg (140.85 KiB) Pogledano 3481 puta


 • Similar Topics
  Odgovori
  Pogledano
  Zadnji post

Vrati se na: Industrijska baština

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost