Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Zgrada Radio Rijeka

Dotaknite se neke teme iz bogate povijesti našeg grada. Jedino rubrika "Osobe" vezana je cijeli naš kraj. Pridonesite svojim prilogom da saznamo i naučimo nešto više .
Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 566
Teme: 44
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Zgrada Radio Rijeka

Post broj:#1  PostPostao/la Kantrida76 » 9.2.2018, 15:03

Zgrada_Radio_Rijeke_140807.jpg
Zgrada_Radio_Rijeke_140807.jpg (109.11 KiB) Pogledano 13241 puta
Inicijativa za realizaciju sjedišta Casina Patriottica (Domoljubnog kazina) seže u 1845. godinu kada je izgradnju zatražilo Domoljubno društvo koje je osnovalo dvanaestero riječkih kapitalista s barunom Gjurom Vranyczanyjem na čelu. Projekt zgrade izradio je mladi arhitekt Antonio Deseppi koji se nakon uspješno obavljenog zadatka 1863. zaposlio kao gradski edil.

Riječ je o klasicističkoj dvokatnici koja je danas monumentalni završetak stambenog niza sagrađenog od gradskih zidina uz Korzo. Horizontalna podjela katova naglašena je jednostavnim vijencima, a ulazni dio portalom pod altanom i plitkim balkonom na drugom katu. Na prvom katu su polukružni prozori, na drugom pravokutni. Zgrada je perforirana u središnjem pothodniku koji povezuje Korzo s trgom Riječke rezolucije iza zgrade, zbog kojega ni unutarnje stubište nije na sredini nego je pomaknuto ulijevo. Unutarnje monumentalno četvrtasto stubište jedino je ostalo izvorno, s elegantnim ugaonim stupovima i ukrasnim kamenim košarama na vrhu te zenitalnim osvjetljenjem kroz ostakljen dio krova. Osim ureda, ova zgrada imala je i Veliku dvoranu za scenske priredbe i balove.

Zgradu 1884. preuzima Società Filo-drammatica te se obnavlja Velika scenska dvorana, a slikar Giovanni Fumi izrađuje stropne dekoracije i scenografiju pozornice.

Članovi Hrvatske čitaonice na poticaj dr. Erazma Barčića zgradu otkupljuju 1889. godine. U nju se 1951. smješta Radio Rijeka, a od 1970-ih realiziran je i TV studio.

U ovoj je zgradi 1905. donesena Riječka rezolucija, a 1918. u njoj je zasjedalo Nacionalno vijeće koje je donijelo odluku o pripojenju Rijeke Kraljevini SHS.

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Povijest

Tko je online

Google [Bot] pregledava forum i 2 gostiju