Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Brigantin Slavjanka B. (1870)

Jedrenjaci Rijeke i Kvarnera
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4659
Teme: 161
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Brigantin Slavjanka B. (1870)

Post broj:#1  PostPostao/la Vežičanka » 2.7.2018, 18:55

Brigantin Slavjanka B.

Prema knjizi „Onput kad smo partili“ R.Barbalića i I. Marendića:

Jedrenjak Slavjanka B. sagradio je u Bakru poznati bakarski brodograditelj Mate Matrljan 1870. godine. Bio je to mali jedrenjak koji je imao u početku 336 rt., a nakon novog zakona o baždarenju 1871. god., tonaža mu je smanjena za 65 rt. Matična luka bio mu je Bakar. U upisnik brodova duge plovidbe riječke Pomorske uprave upisan je 5. veljače 1870.

Prvi suvlasnici jedrenjaka bili su poznati bakarski brodovlasnik Julije Štiglić i sam brodograditelj Mate Matrljan. Godine 1873. Matrljan prodaje svojih 8 karata bakarskom brodovlasniku Juriju Mikuličiću.
Julije Štiglić i Juraj Mikuličić ostali su suvlasnici jedrenjaka do njegovog brodoloma.

Sedam zapovjednika izmijenilo se na jedrenjaku Slavjanka B. u njenih 14 godina plovidbe : Bonifacije Šoić iz Bakra, Andre Tićac i Mate Perović iz Kostrene, zatim Andrija Vlašić iz Bakra, Ivan Stipanović iz Kostrene. Posljednji zapovjednik bio je kapetan Romulad Šoić iz Kostrene Sv. Barbare. (Iz novina Primorac iščitava se još jedan zapovjednik – Ignjat Štiglić –op. Vežičanka)

Bakar (1).jpg
Bakar (1).jpg (60.84 KiB) Pogledano 5056 puta


Slavjanka B. je neprekidno bila u plovidbi između Sredozemlja, Crnog mora, Sjeverne Europe, te Sjeverne i Južne Amerike. Prevozila je razne terete.
(Iz jednog njujorkškog izvještaja imam podatak da je krajem 1873. dovezla u New York iz Rio de Janeira 4002 vreće kave.)

Koncem 1883. jedrenjak je isplovio iz Halifaxa prema Europi, no nikada nije dospio na cilj. Tek kratka novinarska notica zabilježena u ovdašnjem tisku obavijestila je čitatelje da je brigantin Slavjanka B. zbog naglog prodora vode napušten 18. siječnja 1884. godine na položaju 30o N i 51o W, a posadu je spasio parobrod Rochdale.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadopunit ću priču o kraju brigantina Slavjanka B. iz novina „New York Times“ od 25.siječnja 1884.:

Parobrod Rochdale, koji je plovio iz Palerma, pod zapovjedništvom kapetana F.D. Tindalla, ugledao je signale koje su slali sa brigantina Slavjanka B. dana 19. siječnja 1884., na poziciji 33o sjeverne širine i 53o zapadne dužine.
Kapetan Tindall usmjerio je svoj parobrod prema jedrenjaku koji je tonuo. Na jedrenjaku su svi čamci bili razbijeni. Sa parobroda su spustili čamce za spašavanje i iako su valovi bili veliki, uspjeli su prebaciti svih sedam članova posade i zapovjednika nesretne Slavjanke B. u dva navrata.

Zapovjednik jedrenjaka uspio je spasiti svoje karte i instrumente, a posada je spasila svoje osobne stvari.
Zapovjednik (Romulad Šoić –op. Vežičanka) ispričao je kada je bio na sigurnom na parobrodu, o nesreći svoga brigantina slijedeće:
Brigantin je bio u plovidbi 76 dana iz Rio Grande del Norte (Brazil) ploveći prema Halifaxu (Kanada) s teretom od 410 tona šećera. Nalazili su se oko 200 milja od Halifaxa kada su upali u uragan 29. prosinca 1883. U nevremenu se snast polomila, čamci su se razbili, a jarboli pukli.
Od toga dana pa do dana kad su spašeni, bili su prisiljeni ploviti samo niz vjetar. Čim su otkrili da jedrenjak propušta vodu, počeli su s ispumpavanjem, pa su ga nekako održavali na površini. Međutim uskoro je postalo jasno da voda prodire sve više, a posada je već bila previše iscrpljena. Slali su signale za pomoć. Nakon nekoliko dana u blizini je prošao veliki parobrod, ali nije obraćao pažnju na signale koje su slali s malog jedrenjaka.

Tri dana prije nego što ih je spasio parobrod Rochdale, blizu Slavjanke B. zaustavio se švedski jedrenjak bark u pokušaju da im pomogne. Ostao je uz njih pet sati, međutim, padao je mrak i vjetar se pojačavao, pa je kapetan švedskog barka odustao i odjedrio u nadi da će Slavjanku B. spasiti netko drugi.
Mišljenje zapovjednika Slavjanke B., sudeći u kakvom je stanju bio njegov brigantin bilo je da ih je dijelilo samo oko šest sati od potonuća prije nego što su spašeni.
Slavjanka B. je tada bio brod star 14 godina i imo je klasu A1.

Posada brigantina, kada ju je spasio parobrod Rochdale, bila je potpuno iscrpljena od napora ali su se na sreću brzo oporavili. Parobrod ih je dovezao u Boston 25. siječnja 1884., gdje su se javili austrijskom konzulu.
--------------------------------------------------------
prema Lloydovom registru dimenzije broda bile su 98' x 24' x 14' to je 30 m x 7,3 m x 4,3 m

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Jedrenjaci

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju