Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Omišalj općina

Općina Omišalj
Broj stanovnika: 2 987
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4788
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Omišalj općina

Post broj:#61  PostPostao/la Vežičanka » 27.4.2022, 09:57

Tekst (prijevod originala) i slika su sa stranice Etnografskog muzeja Slovenije:

Hodočašće na Trsat

Fotografija Petra Nagliča iz 1933. godine
Fotografska izložba Slovenskog etnografskog muzeja Hodočašće na Trsat: fotografija Petra Nagliča iz 1933. u Franjevačkom samostanu na Trsatu u Hrvatskoj treća je gostujuća izložba u organizaciji SEM-a u posljednje tri godine.

Na Duhove 1933. amaterski fotograf Peter Naglič snimio je fotoaparatom veliko slovensko hodočašće na Trsat u organizaciji hodočasničkog odbora Svete vojske, udruge protiv alkohola. S ljubljanskog kolodvora 3. lipnja 1933. u 9.30 sati krenuo je specijalni vlak prema Sušaku. U Zidanom Mostu na njega su bili spojeni vagoni iz Maribora, tako da je cjelokupnu kompoziciju činilo 15 vagona, na kojima je bilo 750 hodočasnika iz cijele Slovenije. U sklopu hodočašća, u nedjelju su krenuli na izlet brodom u Omišalj na otoku Krku te su se kasno navečer vratili kući vlakom.
Naglič je fotografirao hodočasnički vlak za vrijeme zaustavljanja, crkvu na Trsatu i događanja ispred nje, trsatske ulice, groblje, tvrđavu, panoramski pogled na Sušak i Rijeku, ukrcaj hodočasnika na brod Kosovo na Sušaku, iskrcaj u Omišlju u luku i uspon do grada. Nastao je niz od 55 fotografija koje je Naglič uredio u svom fotoalbumu. U uvodu je napisao kratki dnevnik u kojem je opisao putovanje i bogoslužje, dodajući svoje dojmove. U dnevnik je, između ostalog, zapisao: "Na Trsatu su bile Litanije Majke Božje, govor, lijepo vjersko pučko pjevanje, zatim smo otišli na počinak oko 4 sata."
Fotografije je poredao kronološkim redom, a na kraju im je dodao i opise, tako da cjelina tvori kraći fotografski putopis – fotopis. Dnevnik je završio rečenicom: “Uza sebe sam imao mali fotoaparat pa sam imao priliku skupiti puno lijepih prizora na slikama”.

Omišalj 1933-Slovenski etnografski muzej.jpg

Prethodni

Vrati se na: Omišalj

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost