Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Novi udar na standard Riječana

Aktualni događaji u Rijeci i okolici.
Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 566
Teme: 44
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Novi udar na standard Riječana

Post broj:#1  PostPostao/la Kantrida76 » 24.2.2018, 07:10

Prijedlog izmjena i dopuna Odluke o komunalnoj naknadi Grada Rijeke proslijeđen je na javnu raspravu, a ako ovaj akt bude prihvaćen u Gradskom vijeću, Riječanima će ponovno poskupiti računi iako već žive u gradu s najvišom komunalnom naknadom u Hrvatskoj. Prema podacima Odjela gradske uprave za komunalni sustav, do sada je na godišnjoj razini od komunalne naknade uprihodovano 100,3 milijuna kuna, a po novom obračunu gradska kasa bi se trebala biti bogatija za još 17 milijuna kuna.

Doduše, ima onih koji će i profitirati od ove mjere. Radi se o poslovnim prostorima i građevinskom zemljištu koje je namijenjeno proizvodnim djelatnostima i koji bi po novom izračunu plaćali ukupno godišnje 4,7 milijuna kuna manje nego do sada. Otprilike pola od tog iznosa odnosi se na 3.maj čije će mjesečno zaduženje po komunalnoj naknadi biti manje za 200.000 kuna.

Svima ostalima cijene će narasti. Iz gradske uprave uvjeravaju da se radi o malim pojedinačnim iznosima ali činjenica je da će namet po ovoj osnovi za građane, vlasnike poslovnih prostora i građevniskih zemljišta, na godišnjoj razini biti veći za gotovo 22 milijuna kuna.

Na osnovi povećanja komunalne naknade za stambeni i garažni prostor uprihodovalo bi se godišnje oko 6 milijuna kuna više nego do sada, neprofitne organizacije i neizgrađeno zemljište plaćali bi 160.000 kuna više, a građevinsko zemljište 1,5 milijuna kuna. Prođe li ova odluka, na najvećem gubitku će biti korisnici poslovnih prostora na račun kojih će Grad Rijeka zaraditi 14 milijuna kuna godišnje više nego do sada što je prosječno poskupljenje od čak 24 posto.

Postavlja se pitanje zasto se povecavaju troskovi u jednom od najskupljih gradova Hrvatske?

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi udar na standard Riječana

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 24.2.2018, 13:47

Nema Obrsnel, više od koga uzeti. Ovo mu je još jedino što može dizati dok ne uništi i ovo malo pod. aktivnosti do kraja. Vjerojatno će u gradskom vijeću proći ova odluka. HDZ je navodno za.


Komunalna naknada je novčano javno davanje kojeg plaćaju vlasnici, odnosno korisnici stambenog, poslovnog i garažnog prostora, građevnog zemljišta koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti te neizgrađenoga građevnog zemljišta.

Sredstva prikupljena od komunalne naknade namijenjena su financiranju obavljanja sljedećih komunalnih djelatnosti: odvodnja atmosferskih voda, održavanje čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina, održavanje javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta, održavanje groblja i krematorija i javna rasvjeta (Čl. 22., st. 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu).

A kako smo zadovoljni tim uslugama , svi znamo ?!
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 566
Teme: 44
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi udar na standard Riječana

Post broj:#3  PostPostao/la Kantrida76 » 24.2.2018, 14:26

Kako se zna da su dugovi grada veliki, a dugovi se vracat moraju tako da teks u donjem linku bi mogao biti jedan od razloga zasto dolazi do povecanja troskova.
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/z ... a-1133723/

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 566
Teme: 44
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi udar na standard Riječana

Post broj:#4  PostPostao/la Kantrida76 » 18.6.2018, 11:24

Izgleda da nas jos uvijek ima previse u gradu pa se gradski oci svojski trude smanjiti broj stanovnika grada. Umjesto da se bave boljitkom zivota u gradu, netko bistar je odlucio da se od sljedece godine participacija za prvašiće koji imaju prebivalište na području Grada Rijeke od iduće školske godine iznosit će 100 kuna mjesečno, čime se prekida 11-godišnja praksa besplatnog programa produženog boravka i cjelodnevne nastave.Roditelji posljednjih jedanaest generacija učenika prvih prazreda bili su oslobođeni plaćanja rada učitelja u tim programima, a jedini trošak koji su imali je bio trošak prehrane. Grad je roditeljima rad učitelja naplaćivao u višim razredima, no od jeseni se ta praksa ukida, a u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo odluku o participaciji roditelja u troškovima rada učitelja objašnjavaju kontinuiranim rastom interesa za oba programa.

Tih 100 Kuna ovako ne izgleda puno ali s obzirom da ljudi odlaze, sve je manje rodjenih, sto ovaj grad cini da zadrzi ljude?


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Aktualno

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron