Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Sušaku

Riječki razvojni projekti
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23878
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Sušaku

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 13.10.2013, 20:31

Kratak presjek današnje bolnice

Klinički bolnički centar Rijeka utemeljen je 1. ožujka 1982., spajanjem pet bolnica: Opće bolnice "Braće dr. Sobol", Opće bolnice "Dr. Zdravko Kučić", Dječje Bolnice Kantrida, Ortopedske bolnice Kraljevica i Kliničke bolnice za plućne bolesti Ičići. Danas je jedan od tri klinička bolnička centra u Hrvatskoj i centralna je bolnička ustanova ovog dijela Republike Hrvatske


Osobna iskaznica KBC-a Rijeka

Osnovan 3. rujna 1984.
16 klinika
8 kliničkih zavoda i centara

Kadrovi

3461 zaposlenik
444 liječnika, u 27 različitih specijalnosti
83 liječnika s Medicinskog fakulteta u Rijeci
1316 sestara, od toga 26% VŠS ili VSS
384 zaposlenika u drugim zdravstvenim usmjerenjima (farmaceuti, medicinski inženjeri, fizioterapeuti, psiholozi, logopedi, defektolozi, biolozi, fizičari, farmaceutski tehničari, laboranti)
108 specijalizanata

Prostorni kapaciteti

206 000 m2 ukupne površine
84 000 m2 korisne površine bolničkih zgrada
1191 krevet
60 kreveta u jedinicama intenzivnog liječenja
28 ležajeva u hitnoj medicinskoj službi
24 kirurške sale
197 ambulanti

Godišnji opseg rada

3 170 000 ambulantnih usluga
681 000 ambulantnih pregleda
48 200 pregleda u hitnoj medicinskoj službi
45 289 hospitalizacija
400 000 bolesničkih dana
20 000 velikih kirurških zahvata
15 transplantacija
20 eksplantacija, od toga 9 multiorganskih
3307 porođaja
2 300 zahvata interventne kardiologije
1300 zahvata interventne gastroenterologije
141 vrsta dijagnostičkih pretraga
210 vrsta laboratorijskih pretraga

Znanstveno-istraživački rad

29 istraživačkih projekata
71 kliničko ispitivanje
10 referentnih centara
10 znanstvenih novaka

Suradne ustanove

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Medicinska škola u Rijeci
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje
Nastavni zavod za javno zdravstvo
Dom zdravlja PGŽ-a
Ustanova za hitnu medicinsku pomoć
Ortopedska bolnica Lovran
Psihijatrijska bolnica Rab
Psihijatrijska bolnica Lopača

Klinički bolnički centar Rijeka

Lokalitet Rijeka.jpg
Lokalitet Rijeka.jpg (12.86 KiB) Pogledano 7652 puta

Lokalitet Rijeka
Krešimirova 42
(051) 658-111

Lokalitet Sušak.jpg
Lokalitet Sušak.jpg (11.99 KiB) Pogledano 7652 puta

Lokalitet Sušak
T. Strižića 3
(051) 407-111

Lokalitet Kantrida.jpg
Lokalitet Kantrida.jpg (21.84 KiB) Pogledano 7652 puta

Lokalitet Kantrida
Istarska 43
(051) 659-111

Ravnatelj KBC-a
Prof. dr. sc. Herman Haller
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA

Post broj:#2  PostPostao/la nikola » 13.10.2013, 20:41

Zamjenom zemljišta do nove bolnice, 300-ak stanova i bolničkog parkirališta


zamjenomzemljistadonove.jpg
zamjenomzemljistadonove.jpg (45.61 KiB) Pogledano 7652 puta

Prema ugovoru koji je prihvatilo Gradsko vijeće Grad Rijeka zamijenit će nekretnine u svom vlasništvu za nekretnine u vlasništvu KBC-a Rijeka i Republike Hrvatske sukladno zaključku povjerenstva Vlade od 13. listopada 2010. godine.

Grad Rijeka dat će u vlasništvo KBC-u nekretnine ukupne površine 8.456 kvadrata i vrijednosti od 11,4 milijuna kuna na lokaciji sušačke bolnice za izgradnju Kliničkog bolničkog centra na Trsatu

- Kada Sporazum stupi na snagu, stiču se uvjeti za nastavak izgradnje Kliničkog bolničkog centra na jedinstvenoj lokaciji na Sušaku, izgradnju stanova iz programa POS-a na lokaciji Škurinjsko plase, rješavanje prostornih potreba radionica i spremišta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, poboljšanje prometnih uvjeta pristupa postojećem lokalitetu Rijeka KBC-a i parkiranja vozila unutar njega

RIJEKA - Sapunica o zamjeni nekretnina između Grada Rijeke i KBC-a Rijeka o zamjeni zemljišta zbog koje je stajalo nekoliko projekata kao što su izgradnja POS-ovih stanova u Škurinjskom plasu ili parkirališta u riječkoj bolnici privodi se kraju, ugovori su zgotovljeni, a još se samo čeka suglasnost Vlade koja više nije sporna nakon što je Središnji državni ured za upravljanje imovinom amenovao trampu.

Prema ugovoru koji je prihvatilo Gradsko vijeće Grad Rijeka zamijenit će nekretnine u svom vlasništvu za nekretnine u vlasništvu KBC-a Rijeka i Republike Hrvatske sukladno zaključku povjerenstva Vlade od 13. listopada 2010. godine. Grad Rijeka dat će u vlasništvo KBC-u nekretnine ukupne površine 8.456 kvadrata i vrijednosti od 11,4 milijuna kuna na lokaciji sušačke bolnice za izgradnju Kliničkog bolničkog centra na Trsatu.

Grad Rijeka steći će u vlasništvo nekretnine u vlasništvu Kliničkog bolničkog centra Rijeka ukupne površine 18.300 kvadrata čija je vrijednost procijenjena na 8,6 milijuna kuna. Najveći dio odnosi se na lokaciju Škurinjsko plase veličine 13.759 kvadrata na kojoj je predviđena gradnja do 300-ak POS-ovih stanova. Grad će postati vlasnik parcele na Podpinjolu koja se prostire na oko 4.500 kvadrata na kojoj će se izgraditi parkiralište.

Procijenjena vrijednost te nekretnine je oko 5,1 milijun kuna. U gradsko vlasništvo prijeći će i oko 35.000 kvadrata u Dragi koji su procijenjeni na nešto manje od 17 milijuna kuna.

U izračun vrijednosti nekretnina u vlasništvu Grada Rijeke uključit će se i procjenjeni iznos komunalnog doprinosa u iznosu od 12,5 milijuna kuna za izgradnju zgrade pedijatrije i ginekologije i centralne zgrade koje će kao investitor graditi Klinički bolnički centar Rijeka.

Razliku u vrijednosti od 1,6 milijuna kuna Grad Rijeka uplatiti će u državni sporazum u roku od 30 dana od dana sklapanja Sporazuma o zamjeni nekretnina, a njegovo sklapanje očekuje se tijekom 2011. godine nakon uknjižbe prava vlasništva Grada Rijeke i donošenja odluke Vlade temeljem zaključka od 13. listopada 2010. godine.

Gradonačelnik Vojko Obersnel ističe da je sveobuhvatno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa između Grada Rijeke, Kliničkog bolničkog centra i Republike Hrvatske bio temeljni uvjet za daljnju realizaciju nekoliko projekata od neposrednog ili posrednog državnog značaja u gradu Rijeci.

- Kada Sporazum stupi na snagu stiču se uvjeti za nastavak izgradnje Kliničkog bolničkog centra na jedinstvenoj lokaciji na Sušaku, izgradnju stanova iz programa POS-a na lokaciji Škurinjsko plase, rješavanje prostornih potreba radionica i spremišta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, poboljšanje prometnih uvjeta pristupa postojećem lokalitetu Rijeka KBC-a i parkiranja vozila unutar njega.

Grad Rijeka, u cilju omogućavanja nastavka izgradnje Kliničkog bolničkog centra na Sušaku, ustupa lokaciju radionica i depoa HNK "Ivana pl. Zajca" površine oko 4.400 kvadrata, ali je i otkupio i KBC-u predaje gotovo 3.340 kvadrata zemljišta privatnih vlasnika, sveukupne vrijednosti preko 11 milijuna kuna. Također, Grad Rijeka odrekao se i komunalnog doprinosa u iznosu od oko 12,5 milijuna kuna. Iako ne predstavlja dio ovog "paketa", potrebno je napomenuti da Grad Rijeka za formiranje parcele novog KBC-a ustupa i oko 45.000 kvadrata ex vojarne Trsat, izjavio je Obersnel.

- Republika Hrvatska predaje Gradu površinu nekadašnje vojarne Draga, procijenjene vrijednosti gotovo 17. mil kuna, u kojoj će se smjestiti nove radionice i depoi HNK.

Doduše, radi devastacije prostora i građevina, Grad Rijeka morat će uložiti znatna sredstva u rekonstrukciju odnosno izgradnju potrebnih građevina, no uporabna vrijednost lokacije ogleda se u njezinoj površini od oko 35.000 m2 koja omogućuje smještaj i drugih komunalnih i servisnih sadržaja, te blizini potencijalnim korisnicima.

U Gradu Rijeci ističu da je navedeni dogovor pozitivno ocijenilo Povjerenstvo za upravljanje imovinom Vlade RH, a u međuvremenu je odluku o prihvaćanju donijelo i Upravno vijeće KBC-a, te Gradsko vijeće Grada Rijeke.

- Iako je opisani dogovor rezultat namjera i opredjeljenja Grada Rijeke, ali i KBC-a Rijeka, ne možemo biti zadovoljni dužinom trajanja pregovora. Naime, za opisano rješenje bilo je potrebno tri godine aktivnosti odnosno pregovaranja putem Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, a u međuvremenu su objekti bivšeg vojnog skladišta u Dragi u potpunosti propali i sada postoje dodatni trošak njihovo uklanjanje.

Također nisam zadovoljan činjenicom da Grad Rijeka treba mijenjati nekretine po principu "vrijednost za vrijednost" dok su mnogi drugi gradovi dobili prostore neiskorištenih vojnih objekata ili zemljišta u državnom vlasništvu bez ikakve naknade. Ipak, u konačnici je najvažnije da su ovom odlukom stvoreni svi preduvjeti za početak izgradnje Sveučilišne bolnice koja uz izgradnju Kampusa zasigurno predstavlja najvažnije invisticije za daljnji razvoj Rijeka, zaključio je Obersnel.

(Sri pro 08, 2010)
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23878
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 13.10.2013, 21:10

KBC Rijeka – Nova bolnica

Tijekom posljednjih tridesetak godina ukazivalo se na potrebu reorganizacije bolničkog zdravstvenog sustava regije, s izgradnjom novih bolničkih kapaciteta koji bi omogućili objedinjavanje bolničke djelatnosti, odnosno gradnju nove bolnice "pod jednim krovom".

U planu Nova bolnica je medicinsko–tehnološki i arhitektonski koncipirana tako da djelotvorno obavlja funkciju regionalne bolnice za liječenje bolesnika oboljelih od akutnih bolesti, gdje je:

pacijent u središtu pažnje
kontinuitet skrbi bolesnika
koncentracija kadrova i opreme
multidisciplinarni pristup
klinička istraživanja
integralni partner sveukupne zdravstvene zaštite
institucija edukacije (nastavna osnovica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci)
suradnja sa drugim zdravstvenim ustanovama

Na 8 ha terena lokaliteta Sušak i planiranih devet zgrada ukupne bruto površine od oko 130.000 m2, te 20.000m2 prometnica i parkirališta, svoju zadaću nova bolnica bi ispunjavala kroz slijedeće funkcionalne cjeline:

Sektor za liječenje
Sektor za medicinsku opskrbu
Nastavni sektor
Znanstveno – istraživački sektor
Upravni sektor
Tehničko – gospodarski sektor

Sektor za liječenje bi obuhvatio sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu kroz polikliničku specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, centre za funkcionalna ispitivanja, dijagnostiku i terapiju, te dnevnu bolnicu.

Hitan prijam bi se odvijao u Zavodu za urgentnu medicinu i specijalizirane djelatnosti, a stacionarno liječenje i pružanje visokokvalificirane medicinske usluge se planira u referalnim centrima, te brojnim klinikama, kliničkim zavodima i zavodima.

U skladu sa suvremenim pogledima, bolničko liječenje u kliničkoj bolnici se organizira prema progresivnoj skrbi bolesnika; standarna skrb, intenzivna njega i intenzivna terapija, te je planirano ukupno oko 980 stacionarnih postelja (obavezno osiguranje i privatno), oko 180 postelja dnevne bolnice i 25 endoskopskih i operacijskih sala.

[youtube]MGrZ7xJcsFk&feature=youtu.be[/youtube]

http://www.kbc-rijeka.hr/novikbc.php
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4805
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#4  PostPostao/la Vežičanka » 13.10.2013, 21:42

EKSKLUZIVNO:
RTL u bolnici koja je primjer užasa hrvatskog zdravstva!

prije 2h
JEZIVI CENTAR U RIJECI


KBC Rijeka - bolnica koja je centar za Primorsko goransku županiju, Istru, otoke i dio ličko senjske županije - primjer je užasa i bijede hravstkog zdravstva. Da je tome uistinu tako uvjerila se ekipa RTL-a Danas!

[youtube]y1ZXtd8qd9I&feature=youtu.be[/youtube]

Strop WC-a riječke bolnice u derutnom je stanju. Kad vani pada kiša, pada i unutra po pacijentima, a na taj sanitarni čvor osuđeno je njih 60 s odjela kirurgije.

Frane je operirao karcinom debeloga crijeva, nosi vrećicu koju nema gdje čistiti i plače bez srama.

"Ovo je mađarska konjušnica i silom prilika je pretvorena u bolnicu. Jedino što vrijedi je osoblje u ovome, a sve drugo je nula", kazuje nam pacijent Frane.

Spremačica Mandica svakih 20 minuta briše pod, ali uzalud.

"Morate kišobran imati da biste išli na wc", objašnjava.

Potreban je i za operacijske sale. Na odjelu kirurgije su četiri, a prokišnjavaju naizmjence.

"Sala je bila zatvorena jedno dva mjeseca jer jednostavno se nije moglo raditi. Prokišnjavalo je sa stropa, znači direktno u operacijsku salu", govori savjetnik na Klinici za kirurgiju KBC-a Rijeka Miljenko Uravić.

Kad ne prokišnjava, u njoj se obave do četiri operacije dnevno, u protivnom se produljuje lista čekanja.

"Praksa je u inozemstvu da se cijele operacijske sale obnavljaju, kao i hotelske sobe, recimo svakih 10-ak godina, međutim kod nas su ove sale stare preko 40 godina", otkriva šokantnu istinu Uravić.

To se itekako vidi, pogotovo na operacijskim stolovima. Sobe su prekrcane. Kad je kiša, osamdeset posto prozora propušta vodu, pa je zaustavljaju dekama.

"Ministar i svi naši ministri i Vlada, naša država, malo bi se trebali pobrinuti za naše objekte i bolnice", govore pacijenti.

Prilično neugodno je na Hitnoj pomoći, koja je ogledalo svake bolnice. Osamsto kvadrata u prizemlju stogodišnje zgrade treba obnovu.

"Cijena ispadne negdje oko 3- 3 i pol tisuće eura po kvadratu što je izuzetno velika cijena za neki prostor koji će se možda jednog dana napustiti", kaže voditelj Centra za hitnu medicinu Rijeka Goran Hauser.

Ostvari li se san o novoj bolnici. Dotad riječkoj Hitnoj pomoći, ali i cijelom KBC-u hitno treba financijska pomoć. U protivnom, kako je inspekcija zbog sigurnosti zaključala neke bolničke liftove, moglo bi se dogoditi da čitavi KBC stavi ključ u bravu.
Autor: RTL , 13.10.2013.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23878
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 25.10.2013, 08:20

RIJEČKA BOLNICA VLADA DONOSI ODLUKU O NASTAVKU GRADNJE
Novi riječki KBC javno privatnim partnerstvom
Ministarstvo zdravlja, KBC Rijeka, Grad Rijeka i Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija najavljuju ugovor o gradnji unutar slijedećih mjesec dana

RIJEKA » Ugovor o izgradnji nove riječke bolnice biti će potpisan slijedećih 30 dana dana između Ministarstva zdravlja, Grada Rijeke, Kliničkog bolničkog centra i Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Riječ je, kako nam je rekao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, o nastavku gradnje novog riječkog KBC-a na Trsatu javno privatnim partnerstvom.
Tako je dogovoreno na radnom sastanku ministra zdravlja Rajka Ostojića i gradonačelnika Obersnela, a u slijedećih 15 dana Rijeku će posjetiti ministar Ostojić koji će tom prilikom objaviti detalje, rokove, i ostale podatke vezane za nastavak i dinamiku izgradnje nove riječke bolnice tijekom sljedeće godine što će ih ugovor sadržavati. Očekuje se da će unutar najavljenih mjesec dana Vlada donijeti odluku o gradnji riječkog KBC-a, čime će zapravo prvi puta doći do ozbiljne, a moglo bi se reći i povijesne odluke o gradnji riječke bolnice, jer je to dosad najozbiljniji preduvjet i jamstvo o intenziviranju nastavka gradnje bolničkih objekata u Rijeci.
Premda detalji modela javno privatnog partnerstva nisu poznati, pretpostavka je da iza toga stoji Ministarstvo financija i da zasad nema govora o podizanju kredita da bi se time gradili novi bolnički kapaciteti. Nakon potpisivanja ugovora početi će procedura definirana Zakonom o javno-privatnom partnerstvu s ciljem da se odabere privatni partner za realizaciju projekta. Gradonačelnik Obersnel podsjeća kako će Grad Rijeka sudjelovati u izgradnji nove bolnice prepuštajući zemljište na Trsatu vrijedno oko 21 milijun kuna te ulažući sve prihode od prodaje lokaliteta bolnice na Kantridi u vrijednosti od oko 62 milijuna kuna. Energo je već počeo pripreme za gradnju kogeneracijske energane koja će biti u funkciji i Sveučilišnog kampusa i novog KBC-a. Ta investicija premašuje 80 milijuna kuna. Do kraja godine počinje izgradnja barokomore i stanice medicinskih plinova, a vrijednost njhiove izgradnje je približno 17 milijuna kuna. (N. B.)
http://novine.novilist.hr/default.asp?W ... 328592863B
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23878
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 26.10.2013, 18:55

Napokon i skica nove bolnice na kojoj se može nešto vidjeti. : čitam

Novi klinički bolnički centar RIJEKA.jpg
Novi klinički bolnički centar RIJEKA.jpg (40.03 KiB) Pogledano 7561 puta

Sve na jednom mjestu. :gore
Dječja bolnica na Kantridi mogla bi se prva preseliti gore na Trsat.

Rijeka je grad koji nema još barokomoru, no to bi se možda moglo i promijeniti. :zastava:
Hrvatski gradovi koji imaju barokomore: Pula, Crikvenica, Dubrovnik, Split, Zagreb.
http://www.gorgonija.com/index.php?opti ... Itemid=117
Tlak u barokomori jednak je kao na četrnaest metara ispod mora.Barokomore se obično koriste za liječenje ronilaca oboljelih od dekompresije, ali u posljednje vrijeme njihova je uporaba sve raznovrsnija. Liječe se upalne bolesti crijeva kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, zatim naglo nastala gluhoća, sljepoća te pareza facijalesa.
Do kraja ove godine započet će izgradnja barokomore i stanice medicinskih plinova, što uz već izgrađen Centar za dijalizu čini dio novog KBC-a. Vrijednost izgradnje barokomore i stanice medicinskih plinova je cca 17 milijuna kuna.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23878
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 18.12.2013, 22:38

Potpisan ugovor o gradnji novoga KBC-a Rijeka vrijedan 3,2 milijarde kuna
Potpisan ugovor o gradnji novog KBC-a Rijeka  Foto S. DRECHSLER.jpg
Potpisan ugovor o gradnji novog KBC-a Rijeka Foto S. DRECHSLER.jpg (87.29 KiB) Pogledano 7459 puta

Autor: HINA
Gradit će se na parceli površine 8,4 hektara, na mjestu sadašnjeg sušačkog dijela KBC-a i bivše vojarne. Planirana bruto površina građevina je 240.000 četvornih metara na kojima će biti oko 1000 bolesničkih kreveta, poliklinički, dijagnostički i terapijski sadržaji

Ugovor o projektu javno-privatnog partnerstva (JPP) u gradnji novoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka potpisan je danas u riječkom KBC-u. Potpisali su ga ministar zdravlja Rajko Ostojić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka dr. Herman Haller i predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Josip Borak.

Ukupna vrijednost investicije u novi KBC je 3,2 milijarde kuna, rekao je ministar Ostojić.

Najavio je početak gradnje barokomore u sklopu budućeg KBC u idućih nekoliko mjeseci te otvaranje novog investicijskog ciklusa u riječki KBC u vrijednosti 30 milijuna eura, u sklopu kojeg će se nabaviti operacijski stolovi, anestezijski uređaji i CT uređaji.

RI1812ED23

Sanacijski upravitelj riječkog KBC-a dr. Haller izrazio je nadu da će se projekt provesti u skladu s planom.

- Imamo liječnike i medicinske sestre, oprema se nabavlja te nam treba samo prostor da napravimo iskorak i izvan granica Hrvatske, rekao je.

Gradonačelnik Obersnel je kazao da se ovaj dan čeka desetljećima u Rijeci, jer je posljednji zdravstveni objekt građen državnim novcem u gradu još 1934. godine. Dodao je kako je grad Rijeka do sada samo u prenamjene i otkup zemljišta te njegovo ustupanje u budući KBC uložio više od 45 milijuna kuna.

Borak je najavio da će se u idućih šest mjeseci izraditi mjerila koja će pokazati razinu prihvatljivosti ovog projekta javno privatnog partnerstva. Procijenio je da će pripreme trajati dvije godine a sama gradnja idućih pet.Potpisivanju su bili nazočni i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Ministar Vrdoljak je ustvrdio kako je javno privatno partnerstvo (JPP) jedini model koji omogućuje gradnje ovih razmjera te ocijenio da Hrvatska ima najbolju regulativu za JPP.

Ugovorom se definira da grad Rijeka i KBC Rijeka ovlašćuju Ministarstvo zdravlja da preuzme ovlasti javnog partnera u ovom javno-privatnom partnerstvu. Ministarstvo pak ovlašćuje Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija da za ministarstvo koordinira sve aktivnosti vezane uz projekt.

Privatni partner će se izabrati na javnom nadmetanju te će dobiti pravo građenja na rok od 30 do 35 godina bez naknade a ministarstvo će puni iznos JPP naknade osigurati iz državnog proračuna.Idejni projekt za gradnju novog KBC je izradila tvrtka ZO Invest. Po projektu će se KBC smjestiti na jednoj lokaciji, umjesto postojeće tri.

Gradit će se na parceli površine 8,4 hektara, na mjestu sadašnjeg sušačkog dijela KBC-a i bivše vojarne. Planirana bruto površina građevina je 240.000 četvornih metara na kojima će biti oko 1000 bolesničkih kreveta, poliklinički, dijagnostički i terapijski sadržaji.
Ministar zdravlja Rajko Ostojić pustio je danas u rad i novu polivalentnu angiosalu u sušačkom dijelu riječkoga KBC-a. Namjena angiosale je dijagnostika i liječenje bolesti srca i krvnih žila. Financiralo ju je Ministarstvo zdravlja s 12,5 milijuna kuna, od čega je u prostor uloženo 3,7 milijuna, a sam uređaj stajao je 8,8 milijuna kuna.

Ostojić je pritom na sastanku s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i ravnateljima javnih zdravstvenih ustanova s područja županije ocijenio kako je Primorsko-goranska županija po broju liječnika i medicinskih sestara u odnosu na broj stanovnika značajno iznad hrvatskog, ali i europskog standarda. Ostojić je istaknuo vrijednost vlastitih prihoda zdravstvenih ustanova županije, koji dosežu 17 posto u ukupnim prihodima, dok udjel HZZO-a iznosi oko 60 posto. Kad bi i druge županije tako radile, hrvatsko zdravstvo ne bi bilo u gubicima, rekao je Ostojić. S druge strane, Primorsko-goranska županija dosad je bila na začelju po arhitektonsko-građevinskim kapacitetima zdravstvenih ustanova. Država vam je bila maćeha pa je vrijeme da vam postane majka, kazao je Ostojić.

Komadina je istaknuo da županijske zdravstvene ustanove posluju pozitivno unatoč krizi, te se nastoji zadržati dosegnuta razina standarda. Županija je do sad u svojih osam ustanova uložila više od 300 milijuna kuna, naveo je.

Županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je da u županijskom zdravstvenom sustavu ima 6800 zaposlenih. Najveća ustanova je KBC Rijeka s 3029 zaposlenih, a najveća ustanova primarne zdravstvene skrbi Dom zdravlja s 542 zaposlenih. Kao probleme Malatestinić je istaknula »previše rigidan sustav ugovaranja s HZZO-om« te nedovoljno definiranu zakonsku regulativu vezanu uz radne odnose.
KBC Rijeka.jpg
Foto S. DRECHSLER
KBC Rijeka.jpg (85.22 KiB) Pogledano 7459 puta

RI1812ED19_gallery_embed_item.jpg
Foto S. DRECHSLER
RI1812ED19_gallery_embed_item.jpg (71.32 KiB) Pogledano 7459 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23878
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 5.4.2014, 12:10

Ovo je odličan projekt! :bravo: Riječani će dobiti barokomoru .

Investicija od 22 milijuna kuna
KBC Rijeka: Gradi se centar za baromedicinu


KBC-Rijeka-Gradi-se-centar-za-baromedicinu_ca_large.jpg
KBC-Rijeka-Gradi-se-centar-za-baromedicinu_ca_large.jpg (79.92 KiB) Pogledano 7294 puta

Izgradnjom Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, stanice medicinskih plinova i energetskog kanala bit će dovršena prva faza nove bolnice u kojoj je dosad izgrađen novi objekt hemodijalize

RIJEKA » Na sušačkom lokalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka započeli su radovi na izgradnji Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, Stanice medicinskih plinova te izgradnji energetskog kanala čijim bi dovršetkom trebala biti završena i prva faza gradnje nove bolnice u kojoj je dosad izgrađen novi objekt hemodijalize. Radove na novom centru financirat će Ministarstvo zdravlja, a trebali bi biti gotovi za godinu dana.

Izgradnja novog centra zajedno s opremom vrijedna je 22 milijuna kuna. Kad bude dovršena, bit će to jedina takva barokomora u Hrvatskoj u vlasništvu bolnice za razliku od većine koji se nalaze u privatnom vlasništvu. Kako najavljuje sanacijski upravitelj KBC Rijeka prof. dr. Herman Haller, Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu neće služiti samo za unesrećene pacijente nego i za izvanbolničke pacijente koji trebaju barokomoru. Osim toga, novi će centar biti i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Rijeci.

– Očekujemo da ćemo s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje napraviti dodatak ugovora za pružanje ove zdravstvene usluge. Također očekujemo da će Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu postati i referentni centar za baromedicinu, kaže Haller dodajući da osim Ministarstva zdravlja ovaj projekt ima podršku Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. Osim što će izgradnjom ovog centra bit će završena prva od ukupno četiri faze predviđene projektom nove bolnice, bit će dovršen i kompletni donji krak lokaliteta buduće bolnice.

Izgradnju novog centra u potpunosti pokriva resorno ministarstvo i ovaj se objekt ne gradi prema najavljenom modelu javno privatnog partnerstva uz pomoć kojeg bi, prema sadašnjim najavama, trebao biti izgrađen veći dio nove bolnice. Radove na Centru za podvodnu i hiperbaričnu medicinu izvode GP Krk i Servin usluge kao zajednica ponuditelja izvođača.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/K ... romedicinu
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4805
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#9  PostPostao/la Vežičanka » 2.6.2014, 11:07

Najnovije stanje radova izgradnje Centra za baromedicinu ispod Sušačke bolnice.

Centar za baromedicinu sušak (1).JPG
Centar za baromedicinu sušak (1).JPG (198.79 KiB) Pogledano 7190 puta
Centar za baromedicinu sušak (3).JPG
Centar za baromedicinu sušak (3).JPG (203.95 KiB) Pogledano 7190 puta


Nadam se da namjeravaju urediti ovu staru kuću čiji se krov urušio. Koliko sam mogla zaključiti tu im je nekakva toplana ili tako nešto.
Centar za baromedicinu sušak (6).JPG
Centar za baromedicinu sušak (6).JPG (165.39 KiB) Pogledano 7190 puta

Centar za baromedicinu sušak (2) -.JPG
Centar za baromedicinu sušak (2) -.JPG (162.6 KiB) Pogledano 7190 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4805
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#10  PostPostao/la Vežičanka » 27.8.2014, 23:14

Radovi napreduju

Centar za podvodnu medicinu Sušak (3).JPG
Centar za podvodnu medicinu Sušak (3).JPG (198.92 KiB) Pogledano 7048 puta

Centar za podvodnu medicinu Sušak (1).JPG
Centar za podvodnu medicinu Sušak (1).JPG (271.79 KiB) Pogledano 7048 puta

Centar za podvodnu medicinu Sušak (2).JPG
Centar za podvodnu medicinu Sušak (2).JPG (174.2 KiB) Pogledano 7048 puta

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23878
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 7.11.2014, 16:04

Rijeka, naš kraj ipak dobiva novi KBC ? :shock: :piva2 :jupi :zastava:

Ministar Varga najavio
Novi riječki KBC se 'kopa' već 2015?


Autor: Tihana Tomičić
Mi ne možemo čekati treći u četvrtu fazu bez da aktiviramo prethodne poslove, stoga krećemo u radove na parkingu i toplani, a ujedno pripremamo i dokumentaciju za javno-privatno partnerstvo za naredne faze. Kroz 4 godine imat ćemo novi KBC, projekt vrijedan 3,9 milijardi kuna, odnosno pola milijuna eura – rekao je Varga

Ministar zdravlja Siniša najavio je za iduću 2015. godinu već gradnju temelja pedijatrije i ginekologije novog riječkog KBC-a, a i zajamčio da će u proračunu za 2015. biti osigurano 55 milijuna kuna za fazu gradnje termoenergetskog bloka i parkirališta za novu bolnicu.
– Mi ne možemo čekati treći u četvrtu fazu bez da aktiviramo prethodne poslove, stoga krećemo u radove na parkingu i toplani, a ujedno pripremamo i dokumentaciju za javno-privatno partnerstvo za naredne faze. Kroz 4 godine imat ćemo novi KBC, projekt vrijedan 3,9 milijardi kuna, odnosno pola milijuna eura – rekao je Varga.

Poručio je da će izlazak HZZO-a iz državne riznice povećati odgovornost HZZO-a, a smanjiti rizike za državu.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/N ... a-vec-2015KBC na jednom mjestu je velik korak za naš kraj ali i za državu ! Javno-privatno partnerstvo moglo bi biti problematično i oduljit kao obično izgradnju u nedogled. Zato ipak oprez !
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#12  PostPostao/la milic » 7.11.2014, 16:20

... Kroz 4 godine imat ćemo novi KBC, projekt vrijedan 3,9 milijardi kuna, odnosno pola milijuna eura – rekao je Varga...

Ili Vargi ili Tomičićki nisu poznati odnosi €:kuna. :lol:

3,9 milijarda kuna približno je pola milijarde € odnosno 500 milijuna.
Daj balu mali!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23878
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 7.11.2014, 16:24

Očito je bila umorna u trenutku pisanja. ;)
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23878
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#14  PostPostao/la Adamić » 13.11.2014, 11:56

U SJENI OBEĆANJA DOVRŠETKOM DVA OBJEKTA BIT ĆE KONAČNO ZAOKRUŽENA PRVA FAZA IZGRADNJE
Barokomora tek drugi objekt nove sveučilišne bolnice
Završetak radova na barokomori za čiju je ukupnu vrijednost s opremom Ministarstvo zdravlja izdvojilo 22 milijuna kuna, predviđen za travanj 2015. godine

Barbara ČALUŠIĆ
Izgradnja dva objekta teče prema planu – predstavnici investitora i izvođača radova na gradilištu na Sušaku * Foto: S. JEŽINA RIJEKA » U sjeni periodičnih obećanja svakog novog ministra zdravstva o definitivnoj izgradnji nove sveučilišne bolnice na sušačkom lokalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka, na istom mjestu već pola godine traju radovi na izgradnji Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, Stanice medicinskih plinova te izgradnji energetskog kanala. Završetkom ovih radova za čiju je ukupnu vrijednost s opremom Ministarstvo zdravlja izdvojilo 22 milijuna kuna, bit će završena tzv. prva faza izgradnje nove bolnice koja je započela još u jesen 2007. godine, početkom izgradnje novog objekta hemodijalize.
– Radovi na izgradnji Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, Stanice medicinskih plinova te izgradnji energetskog kanala počeli su 2. travnja ove godine i rok dovršetka je 365 dana. Ukupna vrijednost radova je 13 milijuna kuna s PDV-om. Terminski plan se u cijelosti poštuje, dinamika je zadovoljavajuća i kako trenutačno stvari stoje, mislim da ćemo u ugovornom roku završiti radove, objašnjava šef bolničke Tehničke službe Željko Baković.

U vlasništvu bolnice

Površina Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu iznosi 520 četvornih metara, dok se Stanica medicinskih plinova prostire na 100 četvornih metara. Radove na Centru za podvodnu i hiperbaričnu medicinu izvode GP Krk i Servin usluge kao zajednica ponuditelja izvođača. Kad radovi budu dovršeni, ovo bi trebala biti jedina barokomora u Hrvatskoj u vlasništvu bolnice, za razliku od većine koji se nalaze u privatnom vlasništvu. Prema dosadašnjim najavama, Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu ne bi trebao služiti samo za unesrećene pacijente, nego i za izvanbolničke pacijente koji trebaju barokomoru. Osim toga, novi će centar biti i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Rijeci. U KBC-u Rijeka također očekuju da će Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu postati i referentni centar za baromedicinu.
Dovršetkom radova na ovim objektima napokon će biti zaokružena prva od sveukupno četiri najavljene faze izgradnje nove riječke bolnice. Ako se uzme u obzir da je početak radova na novoj bolnici označila izgradnja nove zgrade hemodijalize koja je započeta 2007. godine, a završit će izgradnjom Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu u travnju iduće godine, trajanje radova na tri manja objekta nove bolnice od sveukupno planiranih devet, iznosi osam godina.

Gdje je privatni partner

Podsjećanja radi, uoči prošlog Božića, uz šampanjac, u riječkoj je bolnici potpisan ugovor o realizaciji projekta javno-privatnog partnerstva »Klinički bolnički centar Rijeka«. Ugovorom koji su potpisali tadašnji ministar zdravlja Rajko Ostojić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, sanacijski upravitelj KBC Rijeka Herman Haller i predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Josip Borak, Ministarstvo zdravlja dobilo je ovlasti javnog partnera u izgradnji bolnice koju će pak koordinirati Centar za praćenje energetskog sektora i investicija.
Do danas javnosti nisu poznati detalji tog ugovora, odnosno koliko još jedan u nizu takvih papira pacijentima i zaposlenicima KBC-a Rijeka jamči novu bolnicu i u kojem roku. Pitanje je i tko bi uopće mogao biti privatni partner u projektu vrijednom pola milijarde eura i koji, kako stoji u brošuri podijeljenoj sudionicima Invest foruma, ima obavezu izgradnje neizgrađenih objekata te pružanje usluge upravljanja u cilju kontinuirane raspoloživosti objekata. Također, takav privatni partner trebao bi biti odabran tijekom iduće godine, a sam ugovor bi prema toj ideji trajao između 30 i 35 godina, s početkom izgradnje ostalih faza nove bolnice 2016. godine koja bi trajala devet godina.

Varga zajamčio 55 milijuna kuna iz proračuna za 2015. godinu

Kako stoji u brošuri koja je dijeljena sudionicima nedavno završenog trećeg međunarodnog Invest foruma, skupa u organizaciji Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, za izgradnju preostalih šest građevina ukupne bruto površine 240 tisuća četvornih metara izrađeni su glavni projekti i ishodovana građevinska dozvola.
Na istom je skupu ministar zdravlja Siniša Varga, inače četvrti ministar koji obećava nastavak izgradnje nove bolnice, hrabro najavio već za iduću godinu gradnju temelja pedijatrije i ginekologije nove riječke sveučilišne bolnice i zajamčio da će u proračunu za 2015. biti osigurano 55 milijuna kuna za fazu gradnje termoenergetskog bloka i parkirališta za novu bolnicu. Pritom je podsjetio i na pripremanje dokumentacije za javno-privatno partnerstvo za iduće faze izgradnje nove bolnice.
Novi list
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23878
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Novi klinički bolnički centar RIJEKA na Trsatu

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 2.12.2014, 20:25

Ovakvu velebnu bolnicu Rijeka, odnosno Mađarska je planirala. Tko zna da li bi se realizirala da je država poživila. ;)

Slika
Slika
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Projekti

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost