Rujevica Fotografija David Kabalin Romi Rijeka

  Potaknuti neciviliziranim pisanim napadima u medijima u vezi slučaja preminulog Ramadana Mutišija (29) romske nacionalnosti kojeg je na Podmurvici nožem ubio Marin Ikica (23), Lokalpatrioti Rijeka  odlučili su napisati članak potpore romskoj zajednici.

   Mediji podržavaju predrasude o Romima i tu nema dvojbe. Pogledate li samo komentare ispod članaka preko 90 % je primitivnog ,necivliziranog sadržaja u kojem se za smrt krive Romi. U današnjem broju Novog lista , namjerno je  dato još kosti za glođenje, samo da se  dobije što više na medijskoj pažnji. Po dnevnim dogadjanjima a i komentarima može se zaključiti da  smo dozivjeli potpuni slom društvenih moralnih vrijednosti a po tome se da zaključiti da će biti i gore.

Ovo su samo neki od stotine sličnih komentara društva u kojem živimo...

1941"Cigančineeeee odvratne,nećete se samo vi probudit,probudit će se i SH-RI !!!"
nickelodeon "rujevicu treba pocistit od tih stakora"
 Henry Kissinger"rome treba raselit i potjerat, samo stvaraju probleme. Vrijeme je za vatru."
antonio "Uopce ne smatram da bi to trenbalo bit kaznjivo djelo, zato jer ubpjstvo je kad covjek ubije covjeka, a ne cigana."


Upitali smo za mišljenje predsjednika Udruge mladih Roma Rijeke što misli o ovom dogodjaju ubojstva Roma koji je objavljen u svim važnijim hrvatskim medijima..

Poštovani kao predsjednik Udruge mladih Roma Rijeke "Romska budučnost" i kao član vladinog Povjerenstva za pračenje provedbe Nacionalnog programa za Rome želio bih apelirati na Rome i suprotnu stranu skojima su se sukobili da nasilje nije rješenje jer eto dovelo je do ubojstva oca i poštenog građanina grada Rijeke,iako stradali g.Mutiši je branio mlađeg brata kako piše u medijima pošto je vršeno maltretiranje nad njegovim mlađim bratom i nevin je izgubio život,smatram da mlađa generacija i roma i ostalih nacija u gradu Rijeci u zadnje vrijeme nažalost nasilno rješava sukobe,možda zato što je kriza u državi,zbog nerada,neimaštine,srždbe dolazi do ovakvih situacija i nesnošlivosti i diskirminacije i prema romima i prema ostalim manjinama grada Rijeke,želio bih da moj stav shvatite kao podršku ne samo romima u sudržanosti i strpljivosti jer se nadamo pravdi i institucijama koje se nadam da če odraditi svoj posao a iz razloga da nezadovoljstvo roma ne bi ugrozilo sigurnost ostalih građana grada Rijeke.

S poštovanjem

Etem Fazli bacc.inž.prom.
Predsjednik Udruge mladih Roma Rijeke "Romska budučnost"
Član Povjerenstva za pračenje provedbe Nacionalnog programa za Rome


  Pored toga što se općenito malo izvještava o Romima, mediji kako u R.H tako i u Rijeci  podržavaju velike predrasude o ovoj nacionalnoj manjini. Veliko je pitanje da li se ovo radi svjesno, ili je u pitanju nedostatak senzibilnosti prema Romima. U medijima Romi se uglavnom pojavlju samo u crnoj kronici, što daje krivu sliku o njima. Bilo kako bilo, manjine su uvijek na udaru većinskog stanovništva. Ovim putem želimo izrazit podršku romskoj zajednici a članovima obitelji ubijenog iskrenu sućut. To je velika tragedija u kojoj je bez oca i hranitelja obitelji ostalo petero djece. U našoj multikulturalnoj Rijeci mora biti za svakoga mjesta a sve  elemente diskriminacije, huškanja ili jezika mržnje prema njihovoj zajednici treba sankcionirati.

Povijest dolaska Roma na područje Europe

  U Europi postoji gotovo deset milijuna Roma koji žive u gotovo svakoj od zemalja na kontinentu. Ne postoji jedan romski narod, već se radi o bogatoj raznolikosti kultura, tradicija i drugih značajki. Romi govore različitim jezicima i pripadaju različitim vjerskim zajednicama i plemenima.Romi su narod koji potječe iz Indije, a njihova povijest naseljavanja Europe počinje još u dalekom 14. i 15. stoljeću. Od tada datiraju zapisi o Romima: u Njemačkoj iz godine 1407., u Francuskoj 1419. godine, u Italiji iz 1422. godine, u Španjolskoj iz godine 1425., i sl. (Klopčić, 2007.) Selili su se u više navrata u različitim smjerovima. Jedna je skupina putovala preko Irana, a druga preko Armenije ili preko Egipta u Grčku. Postoje mnoge teorije o razlogu njihova preseljenja u druge krajeve, a jedna od njih je da se Romi sele zbog međusobnih svađa unutar skupine pa jedan dio njih uvijek mora otići.

Doseljavanje Roma na područje Republike Hrvatske

  Romi se na području Hrvatske pojavljuju u 14. stoljeću, a to potvrđuje pisani dokument, trgovački spis iz 1362. godine, iz grada Dubrovnika. Deset godina kasnije, 1373. godine spominju se Romi u Zagrebu kao trgovci i mesari (Hrvatić,1996 : 914). Zapisi o doseljenju pojavljuju se u još nekim gradovima poput Pule i Šibenika, no tu ipak nešto kasnije. U 20. stoljeću Romi žive kao ravnopravna skupina s ostalim pučanstvom te pripadaju srednjem gradskom sloju. Kasnije im se počinje ograničavati kretanje te ih se optužuje za krađe, prijevare i sukobe. Danas najviše Roma živi u Međimurju. Po službenim podacima zadnjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj se nalazi 9 463 Roma, no to naravno nije realna brojka jer se veliki dio Roma izjašnjava pripadnicima većinskog naroda, dakle Hrvatima.

Doseljavanje Roma na područje riječke Rujevice

  Poznato je da su Romi oduvijek imali dobar njuh za posao. Tako nisu ni ovaj put promašili kad su poslije II.svjetskog rata naselili Pehlin i Rujevicu. Tada je na ovom području bio samo krš, nešto raslinja, šume i napušteni bunkeri. Danas to područje tvori jedno od najlješih i "najskupljih" lokacija u gradu Rijeci. Rimskim sporazumom 1924. godine Italija je aneksirala Rijeku, dok je Rujevica postala pogranična zona u kojoj su se gradili bunkeri i druge vojne građevine. Prvi stanovnici došli su nakon Drugog svjetskog rata, bježeći iz još veće bijede u drugim krajevima Jugoslavije, i naselili su se upravo u te bunkere. Danas se tom romskom naselju ne zna točan broj, no nagađa se da se broj kreće oko 700-900 .Na Rujevici ima puno građevina u kojima živi jedna ili više obitelji s prosječno sedam do deset članova. Neki žive u pristojnim uvjetima, a neki jako loše. »Veliku ulogu u životu u naselju igraju komunalije, voda i struja, kanalizacija – jer to su stvari koje ti pomažu da živiš u skladu s normalnom kulturom života a to tamo nedostaje.Više od 90 posto žitelja naselja su muslimani. Ljudi se  prvenstveno deklariraju kao Aškalije, Romi,ima i pripadnika drugih nacionalnih manjina kao što su Albanci, Bošnjaci, Makedonci. Smještena uz sjevernu stranu riječke zaobilaznice, tek tri kilometra udaljena od gradskog središta, Rujevica ima prekrasan pogled na cijeli Kvarner. Rujevica je jedina slobodna lokacija u Rijeci na kojoj se planski može izgraditi cijelo novo naselje za 10 000 stanovnika. Grad je vlasnik  80 % zemljišta i želi se domoći tog vrijednog terena. Iako brojne, ove se nastambe ni po kojim kriterijima ne mogu zadržati u prostoru“, stoji u arhitektonsko-urbanističkom natječaju za Rujevicu koji je bio raspisan prošle godine. Iako se natječajem sugerira da se to stanovništvo premjesti u nove stanove koji će tu biti izgrađeni, svakakve su varijante rješenja uznemiravale stanovnike Rujevice. Čak se spominjalo da bi ih se preselilo, i to u Vrbovsko, što je zajednica »Romsko jedinstvo« Primorsko-goranske županije oštro osudila i okarakterizirala zrcalom negativnog  mentaliteta i predrasuda prema Romima kao nepoželjnim građanima u Hrvatskoj.

Datum objave : 30.03.2013.
Izvor fotografije: David Kabalin