Rijeka se je u zadnjih 20 godina hrvatske samostalnosti srozala ekonomski i populacijski, kao i svoj imidž razvijenog industrijskog  grada kojeg je nekoć imala.

Rijeka je prolazile kroz svoje uspone i padove od najboljih zlatnih godina , riječkog uspona u Austro-Ugarskoj Monarhiji , nakon kojeg je došao nagli brutalni pad pod fašističku Italiju da bi nakon toga došao veliki industrijski rast pod Jugoslavijom i onda je uslijedio ....
pad stanovništa grad rijeka


ODLAZAK STANOVNIKA

Pad stanovništva s gotovo 200 000 stanovnika (riječki populacijski rekord) na brojku od 128 000 s tendencijom daljnjeg pada.
-1982. u vrijeme socijalizma i upravljanja Rijeka je izrasla u veliki pomorsko – lučki i industrijski centar u kojem je živjelo 193 000 stanovnika od kojih je gotovo polovica bila zaposlenih ! .
Odličan pokazatelj razvoja je upravo stanovništvo jer ono najbolje prati stanje u nekom gradu. Spomenimo zato činjenicu da je prilikom prvog poslijeratnog popisa stanovnišva 1948. godine, Rijeka imala 92. 446 stanovnika, što znači da je u nešto više od 30 godina u Rijeci bio udvostručen broj stanovnika.
-2001. Rijeka broji 144.000 Riječana.

-2011. Rijeka i dalje tone ! Broji samo 128.000 Riječana, s time da smo oborili neslavni rekord i ušli u hrvatsku povijest kao grad koji je najviše izgubio stanovništa od svih hrvatskih gradova .

-2021.  ? S obzirom da su Riječani sve stariji, teško da se može nešto bitnije može promijeniti u 7 godina sa istom gradskom vlasti na čelu.

PROPAST INDUSTRIJE
- tri tisuće u Jugoliniji odnosno Croatia Lineu, devet tisuća u GP Primorju, po tisuću radnih mjesta u Vulkanu, Benčiću, Harteri i Torpedu, stotine mjesečnih plaća u Elektromaterijalu, Elektroluksu, Tvornici konopa, ... nabrajanju nema kraja.
Što nam je nakon svega ostalo? Nakon pretvorbe, privatizacije, nakon 20 godina kapitalizma na hrvatski način, što je još ostalo od riječkog gospodarstva ? Malo ! Pod sumnjivim kriminalnim okolnostima propada i Riječka banka, financijska institucija našeg kraja koja sad nosi ime Erste & Steiermarkisch Bank, fiktivno sjedište u Hrvatskoj ima u Rijeci, dok „pravo“ sjedište u Zagrebu a u Austriju šalje svu hrvatska dobit. Jadrolinija i Luka Rijeka su u hrvatskom državnom vlasništvu , sva njihova dobit odlazi iz Rijeke ali ne u cjelosti nešto ipak ostaje u našem gradu kroz komunalne naknade i plaće . U Luku Rijeka ušao je strani kapital. Filipinci su za 100 milijuna eura dobili 51 % kontejnerskog terminala Brajdica do 2041. Godine. Čelni ljudi Luke zaposleni po stranačkoj liniji zadovoljni su postignutim dogovorom, ali među Riječanima pojavila se dvojba jesmo li baš najvrijednjiji dio luke trebali dati strancima. Iako je sramota , gledano po rezultatu rada i promjenama odgovor je ipak DA jer pod hrvatskim vodstvom najveća hrvatska luka srlja u propast bez ulaganja i pametnih riješenja, riječka luka je stagnirala svih ovih 2 desetljeća . Na začelju konkurentnosti smo u sjeverno jadranskoj regiji. Dok smo mi stagnirali drugi su radili tako je pametnim razvojnim planovima luka Koper postala najkonkurentnija luka te regije kojoj gravitiramo. Trst također bolji od nas, koliko su sposobni govori podatak da su Talijani uspjeli kao jedan od ključnih prometnih projekata Europske komisije progurati prugu Trst –Divača. Kod nas HDZ je barem obećavao ako ništa drugo nizinsku prugu a SDP je dolaskom na vlast taj projekt stopirao, vjerojatno bi bilo i obrnuto.


Danas vjerovali ili ne najveća riječka firma postala „bolnica“ koja u sklopu KBC Rijeka djeluje na 3 lokaliteta i zapošljava oko 3 500 radnika.

Neki govore da je ZG=BG u smislu ono što je prije bio Beograd da je sad postao Zagreb. Da li nam je Zagreb kriv što u Rijeci ne možemo vidjeti nijednu dizalicu dok već pri ulazu u Zagrebu vidimo na stotine  dizalica. Na neki način ipak je, jer država je svu vlast centralizirala u glavni grad ali ipak bez obzira na to Riječani moraju znati reći NE interesima koji rade protiv Rijeke i moraju sami pokušat stvorit svoje uvjete za razvoj grada bez obzira na državu koja više uzima nego daje.

ADMINISTRATIVNO SUŽAVANJE RIJEKE

Hrvatski političari su 90 tih zauzeli antiriječki stav i kaznili Rijeku sužavanjem granica. Grad na moru trebao bi imati u pozadini svoju industrijsku zonu u kojem bi trebale biti smještene tvornice i onda iz njih brodovima preko  luke vršiti uvoz i izvoz. U novom teritorijalnom preustroju 1993.godine riječku industrijsku zonu Kukuljanovo preuzeo je Grad Bakar. Bakar naravno poštujemo i cijenimo , mjesto koje je dalo mnogo pomoraca ali realno on se nikako ne može zvati gradom jer on to nije, to je malo kvarnersko pomorsko mjestašce koje bi možda moglo biti općina ponajviše samo zbog svoje povijesti ali gradom nikako. Zar se to naziva gradom u Hrvatskoj ? A šta je onda Zagreb? Mega-grad ! Postavlja se pitanje. Zašto je malom mjestašcu dato na upravljanje ind. zona a gradu Rijeci nije ?
Što reći i na podatak da Rijeka dok je bila općina obuhvaćala područje površine 516 kvadratnih kilometara da bi početkom 90 tih bila stjerana u kut od samo 44 km2   i tako odsječen , ostavljen . Rijeka je na sredini tablice po veličini administrativnih granica teritorija unutar PGŽ –a što je apsurd . Neke općine su po nekoliko puta veće od grada Rijeke, one se ne mogu brinuti o velikom području kad jedva imaju i za svoje plaće uprave a neke nemaju ni za to.

Možda nije loše za spomenuti i nogomet u kojem se može jasno preslikati tadašnje stanje koje je vladalo prema gradu Rijeci i svemu riječkom. Nakon što je 1999. godine Rijeka pokradena naredbom državnog vrha i ostala bez prvenstava , predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman izjavio je tada „Ima Boga „ a predsjednik HNS-a Vlatko Marković kazao je „Pobijedio je najkatoličkiji klub u državi“ neizravno jasno dao do znanja što misli o Riječanima.


Političke stranke na vlasti i riječki lobiji

1990.-2014. Na vlasti u gradu bila je samo jedna stranka SDP.
1990.-2014. Na državnoj razini na vlasti bili su HDZ ,HDZ, SDP(2001.), HDZ, SDP (2011.)

Riječki SDP temelji svoj razvoj  na zapošljavanju svojih podobnih članova u gradskoj upravi. Kad bi postojala neka druga stranka , došlo bi ako ništa drugo sigurno do čišćenja kadrova, ovako  zagađena močvara koja truje naš grad,  neće se nikad isušiti i dalje će se naš novac trošiti na njihove parazitske plaće, primjerice Vojko Obersnel gradonačelnik Rijeke najavio je otvaranje riječkog Holdinga, po uzoru na zagrebački a svi znamo kako je on završio. Računica je jasna , treba zaposliti još više podobnih uhljeba !
Što se tiče riječkog SDP-a i njihovg lobija, dovoljno je reći da je njihova vladavina nad Rijekom s više od 20 godina završila zagrebačkom nagradom tako da su svi riječki ministri otjerani iz vlade. Zbunjeni Komadina nije se ni snašao a već je bio izbačen iz vlade, ne prozborivši niti riječ, Linić kojeg Riječani ne mogu podnijeti izbačen je iz ministarstva financija a Jovanović koji se  posvađao s pola Hrvatske predao je svoje mjesto prethodno osiguravši si  posao na medicini  i tako je riječki ministarski lobi završio na čistoj nuli  !

Zaključak :

Sadašnja politika razvoja riječkog SDP-a temelji na ogromnoj gradskoj administraciji rođaka i prijatelja. Od grada koji je nekoć bio magnet postali smo grad iz kojeg se odlazi. Tko je kriv za sve što mu se dogodilo ? Jedno je sigurno Riječani su ponajprije sami sebi krivi što im grad vode jedno te isti političari, koji već više od 20 godina nemaju ideja, snage niti volje da naprave nešto.  I tako dok se svaki dan zabija sve više i više čavala u lijes grada nama preostalim Riječanima nema svijetle budućnosti, sve dok nam je važnije ispijati kavicu u radno vrijeme na Korzu od izbora gradske vlasti i dok velika većina Riječana ne prihvaća u potpunosti grad u kojem živi, pretvarajući ga u grad koji sam sebe ne voli .

Politika


Članak je nastao kao reakcija povodom hvaljenja gradonačelnika Rijeke u Jutarnjem listu , uzimajući si za pravo da se hvali novim stadionom i šaljući lažnu sliku nekakve kvarnerske prijestolnice morali smo reagirati. Obersnelu preporučamo neka se hvali autobusnim kolodovorom na Žabici, niti on niti Linić nisu ništa napravili u 20 godina.

15.07.2014.