obelix
Priča koja slijedi je priča koja već duže vrijeme kruži gradskim kuloarima a i sudeći po pojmovima koje tražite na našoj stranici, vidimo da vas itekako zanima.

Nazvat ćemo tu visoko politički rangiranu i utjecajnu osobu Obelix, to je osoba bez koje ne može nijedna odluka proći bez njegova znanja. Birači mu vjeruju. Obelix je u braku s jednom dobrom doktoricom, stvarno dobrom, rođenom za svoj posao koji obavlja. No jednog dana očito nešto između njih je puklo i odlučio je imati mlađahnu ljubavnicu . I to nije sve, napravio joj je i dijete. Doktorica je to saznala i izbacila Obelixa u bijesu van iz kuće, pa je morao prespavati u obližnjem hotelu a doktorica se jedno vrijeme od srama nije pojavljivala na poslu kojeg tako mnogo voli.

Ova priča ne bi bila bitna da preljub nije počinila javna osoba koju su izabrali građani i koja predstavlja njih.
Ljudi koji su izabrani voditi i upravljati javnim poslovima moraju svojim primjerom pokazati što znači odgovorno ponašanje. Ako to nisu u stanju, nastupa razvijeno građansko društvo (putem instrumenta javnosti) da ga na to pozove.
U Americi bi preljubnici na moćnim pozicijama trebali da strahuju od izbora. "Newsweekova" anketa je pokazala da više od 43 posto Amerikanaca ne bi glasalo za kandidata koji je imao izvanbračni izlet.
No i to ima svoje "ali", ako se prisjetite američkog predsjednika Clintona i avanture s Monicom Lewinsky vidjet ćete da to može i pomoći.

Clinton je mudro prvo priznao, a onda krenuo na pokajničku turneju izvinjavanja što mu je donijelo veliku podršku birača. Ako preslikamo to na hrvatsko područje , hrvatski političari neće javno nikad priznat svoju krivnju a kamoli dati ostavku. U Hrvatkoj nema odgovornosti političara , koja je još uvijek na razini kamenog doba.

I u Europi političari često griješe, no njihov pristup poslije pogreške - znatno je drugačiji. Poljski ministar pravosuđa dao je ostavku zbog niza saboubojstava zatvorenika. Finski ministar vanjskih poslova ostupio je zog erotskih SMS-ova koje je poslao striptizeti. Kod nas apsolutno drugačije ponašanje, sjetite se samo pijanog Milana Bandića najpoznatije osobe u povijesti političkog života hrvatske.Izazvao je prometnu nesreću pijan. K tome još je isposlovao da kažnjen bude prometni policajac koji ga je zaustavio. Rekli bi samo u Hrvatskoj. Isti taj gradonačelnik nakon toga postao je još jači i nedodirljiviji u svojoj vladavini Zagrebom.

Zaključak: koliko god su krivi političari zbog svojeg neodgovornog ponašanja još više su krivi birači koji ne kažnjavaju takve pogreške a samim time ne možemo onda ni očekivati ostavke iz moralne odgovornosti. I gorka istina za kraj, političari su onakvi kakav je narod, jer narod bira političare !