Na jugu Hrvatske osnovani su Lokalpatrioti Ploče a iz Slovačke javilo nam se je Društvo Lokalpatriota grada Považska Bystrica i uputilo poziv na susret prijateljstva, te na obostranu razmjenu domaćinstva. Grad Považska Bystrica se nalazi u sjeverozapadnoj Slovačkoj. Broji 41 697 (2009) stanovnika. Grad je bio u sastavu Čehoslovačke od 1918.-1992.. Raspadom komunizma Slovačka se je mirnim, civiliziranim putem odvojila od susjeda Čeha za razliku od Jugoslavije koja se je raspala u krvi. Što se tiče naših prijatelja iz Považske , imaju časopis "Lokalpatriot" , novi broj izaći će im na svečanost, feštu sv.Petra i Pavla krajem lipnja. Grad Ploče se nalazi u Dubrovačko - neretvanskoj županiji i broji 10 834 (2001.) stanovnika. Poznat je ponajprije po svojoj luci, koja je još u jugoslavenska vremena izgrađena kao luka za BIH i tu je poziciju zadržala do danas te postala 2 luka po ukupnom prometu u R.H. . Ploče su se zvale Aleksandrovo za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, Porto Tolero za vrijeme tal.okupacije, zatim su se zvali Kardeljevo od 1950.-1954. te ponovno 1980.-1990.. Po uzoru na nas Pločani su napravili stranicu koja okuplja zaljubljenike u povijest Ploča, odnosno dolinu Neretve i Primorja te svakodnevno svoje obožavatelje educira i podsjeća na događaje i dokumente iz bliže ili dalje povijesti ovog kraja. Tako na njoj možete pronaći podatke, fotografije,razglednice i video zapise o vremenu od prvog spomena Ploča pa sve do danas. Zasad djeluju samo na društvenoj mreži Facebook u grupi koja okuplja respektabilnih 628 članova.

Lokalpatrioti Ploče

 

Lokalpatrioti Ploče su 02.12.2014. na svojoj službenoj stranici izdali priopćenje sljedećeg sadržaja :

Evo Lokalpatrioti Rijeka posvećuju nam malo pažnje za naše početničko djelovanje. Upravo način njihovog rada, zanimanje za povijest svog grada i kraja ,bio je motiv za pokretanje naše facebook stranice. Htjeli smo dokazati da Ploče, iako mlad grad, nisu bez povijesti,kulture ili bez indetiteta. Od prapovijesti preko Ilira i Teute,Grka, Rimljana, neretvanskih gusara,Mletaka,Turaka pa sve do danas, ovo je područje kroz povijest bilo veoma živo. Okolica prepuna kulturnih spomenika ,kao što su Ville rustice, višestoljetne crkvice , stećci , obrambene kule, austrougraske đige i muli, vojni objekti itd.. Iako Rijeka kao mnogo stariji grad i s puno bogatijom prošlošću neda se uspoređivati s Pločama, no činjenica je da su Rijeka i Ploče lučki i nekad vojni gradovi i kao takvi slična im je novija povijest . LP Rijeka su dokaz da tolerancijom se ne gubi indetitet, već se obogaćuje vlastito društvo i grad.

Hvala vam što ste prepoznali naš rad i ideju promicanja povijesti i kulture našeg primorsko-neretvanskog kraja koji je još uvijek,kako novija istraživanja i iskapanja pokazuju, neotkrivena oaza arheologije.