Prve riječke web stranice

RIJEČKA WEBOTEKA - Povratak u prošlost

 

rijekaonline rijecka weboteka prve riječke stranice


Dizajn napravljen u počecima riječkog weba je u to vrijeme bio pravo čudo. Dial-up,Internet koji je bio neopisivo spor i skup, no guštali smo u svakom kilobajtu surfanja. Bile su to prve minijaturne slike našeg grada Rijeke , našeg nogometnog kluba , naša prva virtualna druženja i prve informacije virtualno dostupne.
Rijeka se prema nekim internetskim događajima može pohvaliti da je prva u Hrvatskoj. Naime, u Rijeci je prvi put u Hrvatskoj primijenjen bežični Internet za velike korisnike, ISDN-priključak, zatim mobilni Internet — WAP, a Radio Rijeka prvi je radio u Hrvatskoj koji je emitirao program putem Interneta. Isto tako u Rijeci je izlazio prvi poslovni e-dnevnik u Hrvatskoj, jedriličarski e-magazin, a u Rijeci se tada stacionirao  i vodeći gastronomski site — Gastronaut. Dat ćemo i prikaz prvih riječkih foruma te neke zanimljive web stranice, kojih više nema a urezali su nam se  duboko u pamćenje.

 Dizajn napravljen prije desetak i više godina danas izgleda smiješno, no svejedno kad budete opet naišli na takvu  stranicu, osjećaj će vam bit sličan kao kad ste prvi put došli na nju. Sličan onome kao kad na tavanu pronađete vašu  staru najdražu gramofonsku ploču.


No, prije toga kratka povijest Interneta u Svijetu,Hrvatskoj, te u Rijeci.

 

1969.  Internet je osnovan u SAD-u od strane američkog Ministarstva obrane.

1985.- Registrirana je prva .COM domena.  

1991.  Objavljena prva web stranica a izradio ju je Tim Berners-Lee.

1992. U svijetu je tada bilo dostupno oko 50 web stranica. (procjena)
Uspostavljena prva hrvatska internetska veza prema svijetu.U početku pristup internetu imaju osobe iz akademske zajednice prvenstveno zbog toga što je Carnet tj. Hrvatska akademska i istraživačka mreža, prva omogućila javni prodor interneta kao medija na ove prostore.
Brzina je bila tada 19,2 Kbit/s, radi se o brzini koja je danas jednostavno smiješna i nezamisliva. Prve ustanove koje su bile spojene  na Internet u narednim godninama bile su Sveučilišni računski centar, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Tehnički fakultet u Rijeci, Ekonomski fakultet u Osijeku te Ministarstvo znanosti i tehnologije.

1993. Internet pretraživač je dostupan.

 1996. Počeo se je komercijalizirati Internet.
Hrvatske Telekomunikacije (HT) počinju s davanjem usluga pristupa Interentu preko telefonskih linija i tek tada počinje razvoj Interenta u Hrvatkoj. Tada se pojavljuju i prvi pravi portali www.monitor.hr, www.iskon.hr i drugi. Što možete vidjeti i na mnogim privatnim stranicama da su svi imali često poveznicu na njih , baš iz tog razloga jer su bile jedine i željelo se novim korisnicima ukazati na dostupne hrvatske  web adrese koje postoje.

1997. Od riječkih medija radio Rijeka je otvorila svoju prvu web stranicu. Ujedno je i prva u Hrvaskoj  koja je preko Interneta počela emitirati svoj program, što neke radio postaje nemaju čak ni danas u 2014 godini.

1999.Broj Internet pretplatnika u Hrvatskoj iznosio je 74 955. (Izvor DZS) .

1999. Pokrenut prvi medijski privatni portal "Rijeka danas" koji je i danas aktivan. Može se reći prvi pravi u smislu dostupnih novih vijesti iz našeg kraja, odnosno dostupnih informacija.

2000. Prema procjeni "Kvarner.net" , na području Rijeke se pocjenjuje da je bilo oko 15 000 korisnika interneta. "Kvarner.Net" je prvi bio privatni ISP u Primorsko-goranskoj županiji.

2002. Novi list dostupan je online.

2003. Počinju veće brzine .U Hrvatskoj je bilo samo  2000 priključaka na širokopojasni internet.  Tu se misli na brzine veće od 144 kbit/s (ADSL).

2004. Pokrenuta web stranica "Rijeka država". SDR udruga za promoviranje riječkog identiteta.

2009. I za kraj nije loše spomenuti da je počeo s radom  portal i forum Lokalpatrioti Rijeka.

 


Donosimo vam preglede nekih zaboravljenih riječkih stranica .. muzejski izložbeni primjerci povijesti našeg digitalnog doba.

 

http://www.fiunet.com/

 http://www.rbri.hr/

 http://www.multilink.hr/radiorijeka/

 http://www.riforum.net/

 http://www.ri-karneval.com.hr/

 http://orijent.com/

 http://www.nk-rijeka.com/

 http://www.armada-rijeka.hr/
http://pub63.ezboard.com/farmadarijekafrm1

 http://www.rijeka-drzava.com/

 http://www.s1c.org/frik/index.php

http://www.rijekadanas.com/

http://www.rirock.com/

 

Galeriju slika pogledajte na ovom linku: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=113&t=2548