Rijeka je prvi grad Hrvatske, po gustoći naseljenosti.  

S 2923 stanovnika po četvornom kilometru,  Rijeka je najgušće naseljeni grad u Hrvatskoj. 

Ova obojana  točkica je Rijeka. Veći prikaz imate ovdje. DOWNLOAD 
Karta savršeno prikazuje ogroman razmjer općina i gradova. Najviše općina i gradova imaju mjestašca  u Dalmaciji i Slavoniji ali i sjever Hrvatske.

Kad bi pogledali koliko su morali preko noći izmisliti grbova novorođenih županija, općina i gradova prošla bi vas volja za šalu. Jauknuli bi ste i rekli "da li su ovo istine? Nama nisu htjeli dopustiti izvorni riječki grb koji danas  slavi 360 godina postojanja. 
Velika većina gradova u Hrvatskoj nema grbovnicu, odnosno nije ju nikada ni dobila, za razliku od Rijeke i to sačuvanu.  No vratimo se u  heraldiku u Hrvata. Tu ima svašta i smisla i besmisla, teških tlapnji i mržnje na stranca, i sakaćenja i baroknih pretjerivanja.  Bože mili, čega tu sve nema, na tone sidara, šestokraka, polumjeseca, jadno iscrtanih sunaca, ribarskih mreža i ostiju, na tisuće kula, tvrđava, tornjeva, mačeva i buzdovana!! Sve to natrpano na jadnim malim štitovima da bi se tobože  pokazalao da zauzimaju neko značajno mjesto  u povijesti.   Babiina Greda, Bale, Barban, Barilović, Bebrina, Bedekovčina, Bedenica, Bednja, Belica, Berek, Beretinec, Bibinje, Bilice, Bilje, Biskupija, Bistra, Bizovac, Blato, Bogdanovci, Bol, Borovo, Bosiljevo, Bošnjaci, Brckovljani, Brdovec, Brela, Brestovac, Breznica, Breznički Hum, Brinje, Brod Moravice, Brodski Stupnik, Brtonigla, Budinščina i napokon Bukovlje itd. Sve su to općine....

428 općina, 127 gradova, 20 županija - služe samo za uhljebljivanje!

Hrvatski sustav lokalne samouprave generirao tisuće i tisuće lokalnih uhljeba: potpuno beznačajnih likova u skupim automobilima koji vode minijaturne općine, tisućama anonimusa koji su sada gospoda vijećnici uz nekakve rente, plaćena vijeća i pokoji lokalni nadzorni odbor, a domet bi im inače bio komentiranje dnevnih događanja na zidiću ispred lokalne prodavaonice, uz pivušu.Tu su naravno onda i stotine i stotine komunalnih društava, svako sa svojom upravom, tajnicom i nadzornim odborom te zaposlenih pola rodbine i prijatelja onih koji trenutno vode općinu ili minijaturni grad. 

 Dovoljno je spomenuti otok Brač, koji ima ni manje ni više nego 8 jedinica lokalne samouprave! 
Prije par godina je u istraživanju  Ekonomskog instituta iz Zagreba jasno istaknuto da bi trebalo ukinuti oko 250 općina i 77 gradova jer ne mogu funkcionirati bez državne pomoći koja im je kontinuirano potrebna. Najveći gradovi u Hrvatskoj po gustoći naseljenosti. Rijeka je najgušće naseljeni grad po mjerilima gradova ali i općina (slika niže).


Ovo su najveći gradovi po broju stanovnika  u Hrvatskoj poredani po površini. Rijeka je po veličini teritorija na zadnjem dijelu tablice u Hrvatskoj  sa svojih stješnjenih  44 km 2, dok je Zagreb, uvjerljivo prvi !! 
Tu je još i Gospić koji ima čak 967 km2 no  nije nije uračunat jer ima 12 980 stanovnika. 


Ovo su najveće hrvatske općine. Viškovo je najveća hrvatska općina a desno možete vidjeti i gustoću naseljenosti.

 

 Rijeka i njeno šire područje bili su 1988.  najrazvijeni dio Hrvatske u bivšoj nam Jugoslaviji ! Općina Rijeka kao najveći stupanj razvoja i pokretač privrede.

Pogledajte nacionalni dohodak po stanovniku u Hrvatskoj , 1988. godine Općinu su 1993. rasjeckali i stvorili od nje čak 4 grada i 4 općine.  Grad Rijeka je postao teritorijalno najmanje naselje ne samo u našoj županiji nego i na teritoriju cijele  države. Oduzeto je njeno zaleđe, indsutrijska zona i dana na upravljenje Bakru koji nosi status grada, koji to odavno više nije. Cijelu riječku obalu  praktički uopće ne kontrolira grad nego država, doslovno grad ne može ništa napraviti na svojem području bez blagoslova države, koja je često u konfliktu SDP-HDZ.  Država je pridoniijela svojim postupcima stagnaciji grada ponajprije kao lučkog grada, prodala je strancima luku kad ju je uništila svojim zanemarivanjem i stranačkim uhljebizmima.  

A kad se tome pridonese da Republika Hrvatska  ne želi priznati riječku trobojnicu, koju je gradsko vijeće Grada Rijeke "JENDOGLASNO" (što je vrlo teško postići u demokratskim društvima ) izabralo kao svoju gradsku zastavu , jedinu AUTENTIČNU iz svoje bogate povijesti ( 360 godina starog riječkog grba iz kojeg su izašle boje gradske zastave ) onda se s pravom možemo pitanje u kakvoj demokratskoj i maćehinskoj državi mi živimo ? 

Šikaniranja ima koliko hoćete prema riječkom identitetu i kraju . Nema nas primjerice ni na hrvatskom grbu na kojem su sve hrvatske regije osim naravno naše , dok je na grbu Mađara među svim onim pokrajinama jasno i ponosno bio  istaknut naš gradski riječki grb i to tada jednoj od najvećih gospodarskih  sila ne Europe nego i Svijeta !
   

Rijeka je uvijek bila drugačija i po razmišljanju i po svemu od ostatka Hrvatske i kad ju gaze, pokazalo je da i dalje ima lice ljudskosti, dobrote. Budimo zato zajedno taj  čvrsti riječki bedem tolerancije i razvoja, ne dozvolimo drugima da ga unište svojom mržnjom !   

Rijeka jasno treba poslati poruku Hrvatskoj koja sve više odobrava fašizam, da ju ne zanima nikava nacionalna huškanja samo razvoj temeljen na  modernom demokratskom društvu koje raste na vrijednostima humanosti, tolerancije i poštovanja različitosti.  12.8.2019.