Riječani većinom kažu ne tradiciji i crkvi.  Donosimo prvi detaljni, najnoviji popis svih mjesta u našem kraju, kako oni diše u usporedbi s Rijekom da li kvare prosjek ili ga dižu.

Fotografija : Broj brakova sklopljenih za 2017 po županijama. Crveno crkveni brakovi, zeleno građanski brakovi koji prevladavaju. Prema statistici iz 2017. godine, najtradicionalniji dijelovi Hrvatske su Slavonija i srednja Dalmacija (crveno) a Rijeka i naš kraj vodeći po građanskim brakovima, ukupno 63% .

Stanovnici koji žive u našem kraju umjesto crkve radije biraju vjenčanje kod matičara i tu premoćno vode već godinama u konkurenciji svih hrvatskih županija

Dobili smo i detaljnije podatke  iz Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županij (2018.) o broju sklopljenih brakova za Rijeku i 18 županijskih ispostava za 2018. ,  Riječani su podebljali još više ukupnu brojku građanskih brakova, od 480 para njih 338 sudbonosno je reklo DA ispred matičara. Što je najveća brojka unazad 3 godine.

Mjesta koja ne dijele riječki svjetonazor su:  Kastav, Bakar, Čabar, Vrbovsko i Rab

 Za usporedbu s drugim zemljama, Slovencima za sklapanje braka od 2018. godine nisu potrebni kumovi, dovoljan je samo osobni dokument.

Religija je individualan izbor čovjeka, a razlikuje se između pojedinaca.  U Njemačkoj vjernici katolici Crkvi uplaćuju iznos od 8 do 9% dodatka na ukupni porez. Katolička crkva u Njemačkoj  (oko 30 %)  se smatra najbogatijom na svijetu. Iako bilježe rekorde u dobiti, ona bilježi sve manje i manje članova.
Usprkos padu broja vjernika crkve u Njemačkoj dobivaju sve više novaca. Godine 2016. Njemačka katolička crkva (oko 30% deklariranih katolika ) je od poreza primila 6,15, a Protestantska crkva Njemačke 5,45 milijardi eura. Uz to su od države dobili još 538 milijuna eura. Hrvatska ističu iz Vlade, Katoličkoj crkvi uplaćuje oko 380 milijuna kuna godišnje temeljem ugovora Hrvatske i Svete Stolice.