Rigojanči kolač  je dio identiteta Rijeke

Jedan članak na internetu bio je samo dovoljan da riječki ugostitelji opet vrate  omiljeni riječki kolač tamo gdje mu je i mjesto. Sve je pokrenuo inicijator Svetozar Nilović Tozo iz Muzeja informatike koji se zapitao gdje je nestao rigojanči ? Ubrzo su riječki ugostitelji zaposlili svoje kuhare i naredili da smjesta  naprave rigojanči i uvrste u ponudu.  Mediji su počeli masovno pisat . Jutarnji , Novi list i najveći  riječki lokalni mediji.

Ovaj kolač neobičnog imena, generacijama se smatrao biserom lokalnog slastičarstva. Gospođe koje su radile u kuhinjama slastičarnice hotela Kontinental, robne kuće RI ili kasnije cafea Simona, ponosile su se svojim receptima za rigojanči. Rigojanči je kolač od tankog tamnog biskvita i čokoladne, koji je bio omiljen zbog svoje raskošnosti ali i zaista neobičnog balansa za starinski kolač koji se pekao u masovnim količinama. Rigojanči nikad nije bio presladak, krema je bila lagana i fine teksture a biskvit je, iako tanak, imao snažan, fini okus tamnije čokolade. Objavom u medijima,  Svetozaru Niloviću počeli su se javljati ljudi koji su probali ovaj kolač i 1930. .Što je dokaz koliko je ovaj kolač dio riječkog identiteta.


Kad odete u Beč morate kušati sacher tortu, kad ste na Siciliji obavezna je pan d'arancia, općenito u Italiji - tiramisu, na Bledu i u Samoboru su poznate kremšnite, najbolja štrudla od borovnica jede se u Gorskom kotaru, baklave naravno u Sarajevu, a u Rijeci je čarobna slatka riječ – rigojanči.

 

A kako je sve počelo ?

Rigó Jancsi mađarski violinist i Clara Ward belgijska princeza bili su celebrityji svojeg vremena.

 
Sve je počelo ljubavnom pričom mađarskog violiniste Rigo Jančija romskog porijekla i zabranjene ljubavi prema belgijskoj princezi koju je očarao muzikom. Clara se za svojeg prvog supruga, belgij­skog princa, udala 1890. sa svega 16 godina (on je imao 31). Jancsija Rigóa,poznala je negdje sredinom 90-ih i vjenčali su se u tajnosti, a od princa Charman-Chimaya, čije obiteljsko prezime nosi poznati brend belgijskog piva Chimay, razvela se 1897.  Za kolač rigojanči se ne zna gdje je službeno nastao , ali pretpostavlja u Parizu gdje su se i upoznali. Ljubav Clare i Janscija nije potrajala, ali je kolač rigojanči ostao kao dio austro-ugarskog traga u riječkom kulinarskom identitetu i još uvijek se može naći u boljim riječkim kavanama/slastičarnicama koji drže do povijesti i identiteta.

Poveznica Rijeke i rigojančija ? Zašto je rigojanči ostao samo u Rijeci a ne i ostalom dijelu Hrvatske ?

Zašto se u Rijeci, rigojanči  jako dugo zadržao ?  Sve što se događalo u Beču i Budimpešti moralo je odmah biti i u Rijeci.
Clara i Jancsi bili jedan od najpoznatijih i najljepših parova svoga vremena,  a  posjetili su i naš grad. Povjesničar Csaba, koji je istraživao njihov život, otkrio da su 1896., bili u Rijeci. Tu je Rigó i nastupao. Kao dokaz  je telegram upućen iz Rijeke u Mađarsku  na Badnjak 1896. godine.
Iako smo stoljećima živjeli pod Mađarima, od njih nam je danas ostala samo predivna arhitektura i kolač rigojanči kojeg su Riječani zavoljeli naravno uz marelicu sa šlagom i riječku kremu no oni nemaju nikakvu povijesnu ljubavnu priču kao sam rigojanči.

Rigojanči

Janos Rigo (Janoš Rigo) ili na hrvatski Ivica Kos.


U Rijeci se udomaćila verzija s kremom od tučenoga slatkog vrhnja, ribane čokolade i šećera u prahu, ali postoje i verzije kreme koja se radi s topljenom čokoladom, kao i rigojanči samo s donjim biskvitom, ali dva sloja kreme (jedan se dio šlaga pomiješa s čokoladom, a drugi s vanilin-šećerom) i tankom pločicom od rastopljene čokolade na vrhu. Kako god ga napravili, riječ je o jednom od najljepših i najukusnijih kolača, bilo u slastičarskoj bilo u kućnoj izradi.


Istražili smo gdje je najbolji rigojanči. Naravno o ukusima se ne raspravlja, pa vam nećemo reći gdje  nam je bio najbolji.  Ali imamo svojeg favorita. Istražite to sami, jer svaki rigojanči bio je različit okusom i izgledom. Cijene od 17 kn do 25kn.


Pivnica Cont, Setaliste Andrije Kacica Miosica 1


Corso Gelateria Rijeka na Korzu.


Cacao - Riva 14 i može se naći u istočnom dijelu Rijeke, u Tower centar Rijeka - 5 kat. Provjerili smo danas, isti kolač imaju i tamo dostupan.


Slastičarna Bomboneta na Zametu ima jako dugo u ponudi rigojanči. (Zametska 65) Rade i torte po vašem izboru.

I jučer smo htjeli probat rigojanči  u Gardensu na Rivi ali smo imali neugodno konobarsko iskustvo, kojeg u Rijeci ne bi smjelo biti.

Gardens,  Riva 6 - slike nema  jer nas konobar nije htio poslužiti. Dakle četvrtak, oko 16 h, dolazimo na polupraznu terasu i kažemo ljubazno da želimo pojest samo nešto slatko i kavu. Na to je konobar pokupio jelovnike i polumrmljajućim tihim tonom rekao da odemo preko,  da tamo imaju slatko (aludirajući na Cacao valjda?). Nije nam ni sad još jasno što se dogodilo. Uglavnom, kulturno smo ustali i napustili mjesto i pogledom ispratili rigojanči koji je bio izložen u vitrini.


Javite nam preko emaila ili našeg Facebooka ukoliko želite da vas uvrstimo na ovu listu. Učinit ćemo to vrlo rado. Slikica poželjna. Kao što vidite Rijeka je danas vrlo dobro pokivena s rigojančijem i potražnja za njim nikad veća.

 

Lp

 

18.10.2018.