Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

HNK Rijeka

Sportske teme.
Avatar korisnika
Marin
Forza Fiume !
Forza Fiume !
 
Postovi: 80
Teme: 5
Pridružen: 8.5.2010, 12:15

Re: HNK Rijeka

Post broj:#991  PostPostao/la Marin » 24.8.2021, 13:00

Kome smeta ponosna povijest NK Rijeke i blistava tradicija nogometa na Kvarneru?

Buka oko priče o povijesti NK Rijeke opet se pojačala nakon što su iz kluba najavili predstavljanje novog trećeg retro dresa s bojama svih klubova koji su u proteklih 115 godina godina predstavljali naš grad. Glavni urednik Naklade Val i urednik monografije ‘Rijeka bijelih snova’ Dragan Ogurlić u svom je reagiranju odlučio odgovoriti onima koji prema njemu monopoliziraju pravo na ‘istine’ o klubu koji navodno vole:

Kao urednik uspješne klupske monografije ‘Rijeka bijelih snova’, objavljene koncem prosinca 2020., svjedočio sam iznimnom naporu grupe autora i suradnika da dovršimo posao koji je trajao tri godine.

Knjiga se pojavila dvanaest godina nakon prethodne monografije o HNK Rijeka, u kojem razdoblju su se dogodili i najveći uspjesi kluba u povijesti, osvajanje prvenstva, četiri Kupa i Superkupa te ogroman skok na UEFA ranking ljestvici i 10-godišnjem klupskom koeficijentu, po čemu je Rijeka sada drugi klub u Hrvatskoj.

Marinko Lazzarich je u prvoj knjizi ‘Kantrida bijelih snova’ obavio pionirski posao, ali je bio nedorečen u dijelu obrade najranijeg razdoblja razvoja riječkog nogometa. Čak i on, u ‘Kantridi bijelih snova’, zaključuje da je Fiumana prethodnica Kvarnera (“Mada je najjači gradski klub nosio novo ime, promijenio klupsko rukovodstvo i boju dresova, Kvarner nije stvoren “iz pepela”, ni iz čega – njegova prethodnica bila je legendarna Fiumana”).

Ni Fiumana nije nastala ni iz čega, slijedit ćemo tu logiku, nego iz klubova koji su se ujedinili 1926. na nagovor Gradskog poglavarstva, Olympije i Glorije. Olimpia je kao prvo gradsko sportsko društvo svoju nogometnu sekciju pokrenula 1906.

Od Austro-Ugarske pa do danas pratimo ideju o vodećem gradskom klubu, zvao se on Olimpia, Fiumana, Kvarner ili Rijeka. Uvijek je iza te ideje stajala riječka Gradska uprava, koja se naravno mijenjala ovisno o državnom uređenju, a njih je u burnoj riječkoj povijesti XX. stoljeća bilo podosta. Stadion kontinuiteta je Kantrida (Campo Sportivo Olympia, Campo US Fiumana, Stadio Comunale dell’ Littorio, Stadion Kantrida), a kontinuitet igranja nogometa kroz razna državna uređenja pa i lige jednostavno pratimo kroz igrače i uprave.

Nova vlast 1946. radi isto ono što i prethodne gradske uprave 1906. i 1926. – želi kompetitivan klub u ponovo spojenom gradu, preuzima 11 igrača Fiumane, od toga osam u prvoj postavi. Ako je Fiumana bila “fašistička”, kao što se dugo govorilo, kako to da je rukovodstvo kluba uzelo baš sve najbolje iz Fiumane u Kvarner, a da nitko nije niti stradao niti suđen zbog kolaboracije s neprijateljem, iako su još par godina ranije na centru dizali ruku u zrak okrenuti centralnoj tribini? Pa stvar je možda u tome što se ideja protivljenja fašizmu duboko uvukla u klub: u listopadu 1943. godine na Risnjaku pogiba Giovanni Maras, kapetan Fiumane, i to kao – partizan! Po Giovanniju Marasu naziva se prvi turnir po oslobođenju grada.

Osnova problema je zapravo u sljedećem: mi smo dočekali 2008. godinu da se objavi ‘pionirski’ rad o riječkom nogometu. Što su u ovom gradu radili do tada? Skrivali su i prešućivali podatke o periodu prije Prvog i Drugog svjetskog rata, odnosno uzimali samo ono politički oportuno.

U Rijeci, koja je prvi i najnapredniji grad u Hrvatskoj po mnogočemu, imamo manjak poštenih povijesnih sinteza i ponegdje zbog objektivnih okolnosti mnoge stranice još nisu napisane. Osobno sam s autorima u izdavaštvu proteklih desetak godina radio rekonstrukcije raznih povijesnih političkih zbivanja, povijesti arhitekture Rijeke i Sušaka, vatrogastva Rijeke i Sušaka, meteorologije odnosno mjerenja vremena i koječega drugog.

Povijest je u ovom specifičnom gradu dugo počinjala tek iza oslobođenja, što naprosto nije i ne može biti istina. Valja nam napustiti taj socijalistički obrazac pisanja povijesti od 1945. ili od 1990. Stasala je nova generacija autora koji će zadatak sportske publicistike (ne znanosti!) obaviti još uspješnije od prethodnika. Samo trebaju ‘pustiti ruku’.

Na promociji nove knjige ‘Rijeka bijelih snova’ u press centru na Rujevici u prosincu 2020. poduže sam govorio o povijesti kluba i tada napomenuo da ćemo se truditi što je moguće više pisati i objavljivati povijesne sinteze, pogotovo o riječkom nogometu. Toga nedostaje. Neka područja je pokrio mrak. Pa samo je Jurica Gizdić objavio 14 knjiga o Hajduku. A mi o Rijeci i o njenoj povijesti? U tom smislu pozdravljam i novi dres HNK Rijeka, kao način novog razmišljanja o povijesti igranja nogometa u Rijeci.

Tko želi čitati i učiti, neka čita. Osim toga, 2021. je proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj.

izvor: https://www.rijekadanas.com/kome-smeta- ... -kvarneru/

Avatar korisnika
Marin
Forza Fiume !
Forza Fiume !
 
Postovi: 80
Teme: 5
Pridružen: 8.5.2010, 12:15

Re: HNK Rijeka

Post broj:#992  PostPostao/la Marin » 24.8.2021, 13:24

Ideja da je NK Kvarner/Quarnero, i stoga NK Rijeka, u potpunosti novi klub koji nikakve veze nema s Fiumanom i Olimpiom/Gloriom je ravna (i paralelna! - u smislu da je nastala tek u kasnijim desetljecima a ne 40-ih i 50ih) ideji da su Fiume i Rijeka razliciti gradovi i razlicita mjesta u svemiru, odnosno samo jos jedna u nizu falsifikacija povijesti sa strane Komunisticke Partije 70ih/80ih i danas SDP-a, u sluzi svojih kratkorocnih i dugorocnih propagandskih/politickih ciljeva. Povijesna je istina veoma jasna i dovoljno je istrazivati dokumente i redoslijed povijesnih dogadjaja da bi se zakljucilo kako su NK Rijeci bili prethodnici ti klubovi iz Italije i stoga Austro-Ugarske. Klub je doista istrazio tek sada svoju povijest i otkrio te cinjenice, i zato sad na sluzbenim stranicama dokumentirano pisu o svojoj povijesti bez presdrasuda i logickih pirueta:
https://nk-rijeka.hr/klub/povijest/

To sto dobar dio navijaca ne zna puno o povijesti svog kluba ne cini stvar manje istinitom, nego je samo dokaz koliko je dugo i duboko rijecki SDP uspio skrivati gradsku povijest od sireg puka i u demokratskome doba RH, sve do ovih zadnjih nekoliko godina kada istrazivanje i otkrivanje rijecke povijesti, njezinih kultura i opcenito naseg zavicaja dozivljavaju pravu renesansu (i to naspram SDP-ovih institucionalnih napora da do toga ne dodje) - moglo bi se reci da je to druga takva renesansa poslije one iz doba Koblera i njegovih intelektualnih nasljednika kroz XIX. stoljece.
Internet je najzasluzniji za ovu, jer je dao glas nestranackim istrazivacima, demokratizirao pristup najvisem stupnju znanja opcem narodu i dozvolio apolitickim ljubiteljima povijesti da snazno i brzo sire svoje novosteceno znanje sa ostatkom drustva. Nova rijecka kulturna renesansa, ako je tako mozemo nazvati, je dosla kao svojevrsna mala intelektualna revolucija u gradu o kojoj ce se vijerojatno, po mom skromnom misljenju, pisati u buducnosti kao znacajnom dogadjaju za grad - a portal Lokalpatrioti je jedan vazni dio nje jer je sakupio entuzijaste vrlo rano, tad kad oni nisu jos imali drugih mirnih luka u kojima upoznati ljude s istom ljubavlju i ceznjom.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23531
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: HNK Rijeka

Post broj:#993  PostPostao/la Adamić » 25.8.2021, 19:17

Dobar komentar. 12 godina proučavam Rijeku identitet i povijest. Dat ću ti svoj odgovor na tu temu. Samo da uhvatim vremena . LP FF
Slika

Avatar korisnika
Liburnian
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 1
Pridružen: 5.1.2012, 01:47

Re: HNK Rijeka

Post broj:#994  PostPostao/la Liburnian » 25.8.2021, 19:42

Marin napisao: "...ideji da su Fiume i Rijeka razliciti gradovi i razlicita mjesta u svemiru


Alkar Marin: U sridu! :zastava:

Avatar korisnika
Marin
Forza Fiume !
Forza Fiume !
 
Postovi: 80
Teme: 5
Pridružen: 8.5.2010, 12:15

Re: HNK Rijeka

Post broj:#995  PostPostao/la Marin » 18.10.2021, 04:06

Imam par nekoliko malo tezih pitanja, onako bas za eksperte, na koja mozda zajedno uspijemo odgovoriti:
1 - Koje su boje bili dresovi SD Kvarnera i kasnije NK Kvarnera? Po slikama izgleda da je imao vise raznih dresova, ali uvijek jako tamnih boja i nevazanih za bijele boje NK Rijeke.
2 - Ima li tko sliku ili crtez ranih grbova Olimpije, prije nego sto je preimenovana u Olympiu sa "Y"? Izgleda da po netu ima samo onih sa Y koji bi morali bit svi izradjeni poslije 1918 godine.
3 - Imate li pojma da li su Doria koji je osnovan 1912 i onaj Doria iz 1917 koji postaje Gloria vec u 1918, isti klub?
4 - Znate li kojim slučajem gdje je Olimpia igrala kroz godine prije nego se preselila na Kantridu? I kad je otisla tamo tocno, tek 1918 s prelaskom Kantride u Reggenzu/SDR? Je li ranije igrala uvijek na igralistu na scogliettu ili i drugdje?
5 - A znate li je li Atletico Fiumano igrao samo do 1907. ili čak i kasnije? Izgleda da je nastao pompozno 1905, bio jako poznat i svi su burzuazi igrali u njemu ili ga pratili, a klub nestao preko noci na kraju 1906 godine... taman kad se pojavljuje nogometna sekcija u Olimpiji... U najmanjoj ruci zanimljivo!
6 - Znate li jesu li Olimpija, Gloria ili Fiumana igrale na nekim međunarodnim turnirima nakon 1918. godine? A znate li da li je prije 1918 postojalo neko prventsvo u Rijeci? Izgleda ne moguce da se u carstvu igrao sluzbeni kup od 1897, da je madjarsko prvenstvo aktivno vec od 1901 na dalje, da se u hrvatskoj igralo prvensvto vec poslije 1911, a da se dinamicni rijecani nisu sijetili orgnizirati neko svoje prvenstvo ili kup sve do dolaska d'Annunzia u grad.

U knjizi Rijeka nogometa se spominje da se 1890ih osnivaju prvi skolski klubovi u gradu... Imamo li vise podataka o njima? Neka imena koji su imali, ili skole za koji su vezani, ili ljudi u i oko njih, ili tekme koji su igrali?
Opet, meni je u najmanjoj ruci malo čudno to da desetljećima ima toliko engleza u gradu, da lokalci svo to vrijeme igraju nogomet s njima i međusobno i da gdje god se zaustavljao Cunard-line po mediteranu su lokalci i sami englezi osnovani klubove dosta prije 1905. godine, i da sve glavne luke zapadnog svijeta imaju klubove već 1880ih, pa tako i na samom mediteranu (vidi Genoa i Sampierdarena, Malta, spanjolske luke, francuske luke, turske luke, grcke luke), da uz to i najstariji madjarski nogometni klubovi postoje već od 1880-ih i igraju carski kup od 1897 i svoju ligu od 1901 nadalje, a da u Rijeci nema a ma baš ništa do 1905. i tog Atletico Fiumano! Ja mislim da je logički sumnjivo da je trend osnivanja nogometnih klubova Rijeku toliko snažno zaobišao da bi stigao u nju tek 1905. godine i da se onda preko noći u Rijeci i Sušaku osnivaju desetine klubova u svega par godina. A prije ništa... NNe mora biti, naravno, ali je tema zanimljiva i možda zaslužuje daljnje istraživanje po arhivama u Mađarskoj, Becu i Rijeci da bi se dobila preciznija slika.

Avatar korisnika
Marin
Forza Fiume !
Forza Fiume !
 
Postovi: 80
Teme: 5
Pridružen: 8.5.2010, 12:15

Re: HNK Rijeka

Post broj:#996  PostPostao/la Marin » 21.10.2021, 12:41

Marin napisao:Imam par nekoliko malo tezih pitanja, onako bas za eksperte, na koja mozda zajedno uspijemo odgovoriti:
1 - Koje su boje bili dresovi SD Kvarnera i kasnije NK Kvarnera? Po slikama izgleda da je imao vise raznih dresova, ali uvijek jako tamnih boja i nevazanih za bijele boje NK Rijeke.
2 - Ima li tko sliku ili crtez ranih grbova Olimpije, prije nego sto je preimenovana u Olympiu sa "Y"? Izgleda da po netu ima samo onih sa Y koji bi morali bit svi izradjeni poslije 1918 godine.
3 - Imate li pojma da li su Doria koji je osnovan 1912 i onaj Doria iz 1917 koji postaje Gloria vec u 1918, isti klub?
4 - Znate li kojim slučajem gdje je Olimpia igrala kroz godine prije nego se preselila na Kantridu? I kad je otisla tamo tocno, tek 1918 s prelaskom Kantride u Reggenzu/SDR? Je li ranije igrala uvijek na igralistu na scogliettu ili i drugdje?
5 - A znate li je li Atletico Fiumano igrao samo do 1907. ili čak i kasnije? Izgleda da je nastao pompozno 1905, bio jako poznat i svi su burzuazi igrali u njemu ili ga pratili, a klub nestao preko noci na kraju 1906 godine... taman kad se pojavljuje nogometna sekcija u Olimpiji... U najmanjoj ruci zanimljivo!
6 - Znate li jesu li Olimpija, Gloria ili Fiumana igrale na nekim međunarodnim turnirima nakon 1918. godine? A znate li da li je prije 1918 postojalo neko prventsvo u Rijeci? Izgleda ne moguce da se u carstvu igrao sluzbeni kup od 1897, da je madjarsko prvenstvo aktivno vec od 1901 na dalje, da se u hrvatskoj igralo prvensvto vec poslije 1911, a da se dinamicni rijecani nisu sijetili orgnizirati neko svoje prvenstvo ili kup sve do dolaska d'Annunzia u grad.

U knjizi Rijeka nogometa se spominje da se 1890ih osnivaju prvi skolski klubovi u gradu... Imamo li vise podataka o njima? Neka imena koji su imali, ili skole za koji su vezani, ili ljudi u i oko njih, ili tekme koji su igrali?
Opet, meni je u najmanjoj ruci malo čudno to da desetljećima ima toliko engleza u gradu, da lokalci svo to vrijeme igraju nogomet s njima i međusobno i da gdje god se zaustavljao Cunard-line po mediteranu su lokalci i sami englezi osnovani klubove dosta prije 1905. godine, i da sve glavne luke zapadnog svijeta imaju klubove već 1880ih, pa tako i na samom mediteranu (vidi Genoa i Sampierdarena, Malta, spanjolske luke, francuske luke, turske luke, grcke luke), da uz to i najstariji madjarski nogometni klubovi postoje već od 1880-ih i igraju carski kup od 1897 i svoju ligu od 1901 nadalje, a da u Rijeci nema a ma baš ništa do 1905. i tog Atletico Fiumano! Ja mislim da je logički sumnjivo da je trend osnivanja nogometnih klubova Rijeku toliko snažno zaobišao da bi stigao u nju tek 1905. godine i da se onda preko noći u Rijeci i Sušaku osnivaju desetine klubova u svega par godina. A prije ništa... NNe mora biti, naravno, ali je tema zanimljiva i možda zaslužuje daljnje istraživanje po arhivama u Mađarskoj, Becu i Rijeci da bi se dobila preciznija slika.

Nasao sam neke odgovore istrazivajuci bolje:

3 - Doria iz 1912 i Doria iz 1917 koja postaje Gloria su doista isti klub! Za vrijeme ratnih zbivanja je Doria prestala igrati na par godina, pa je nastavila u 1917. godini, i kasnije u sijecnju 1918 preimenovana u Gloriu.
To je zanimljiva situacija:
Cinjenica da su i Olimpia i Gloria promijenile ime bas u roku tjedan dana u mjesecu sijecnju 1918. godine moze ukazati na politicku narav te promjene imena. Naime, u toj fazi rata i u Austriji se zaostruju unutarnje mjere protiv iredenta talijanskih i svakog oblika iredentizma na ovim prostorima. Moj je dojam da u sklopu tih dogadjaja se ili pogura uprave kluba ili same uprave odlucuju promjeniti ime svog kluba. Jer je Olimpia talijanska verzija starogrckog imena Olympia i zvuci jako talijanski, a Doria je definitivno najpatriotsko talijansko ime izmedju 1880 i 1910-ih (i kaze puno o osijecajma onih radnika koji su taj klub osnovali 1912 godine). A meni izgleda da oba dva kluba mjenjaju ime sto manje moguce (i > y, d > gl). Zanimljivo svakako!
I ako se uspostavi da je doista tako bilo, onda mozemo reci da je nas klub doista svaka drzava prisilila na promjenu imena, prvo u Olympia, pa u fiumana (spajanje klubova je doslo po naredjenju odozgo iz fasisticke FIGC, a Olimpia i Gloria su se protivile dvije godine dok nisu morale popustiti), onda drugi u Kvarner, i naposlijetku u HNK. Klub je onda svojevrsna metafora burne rijecke povijesti i njezinih odnosa s centralnim vlastima.

4 - Izgleda da Olimpia pocinje igrati sluzbeno prvo pred Ekonomskim Fakultetom. Igrala je i na Pioppi a kasnije je dobila na koristenje sluzbeno igraliste Scoglietto koje je 1918 preuredjeno na jako moderno za to doba igraliste. Ne znamo tocno kad je pocela upotrebljavati Kantridu kao svoj stadion, ali vijerojatno pri kraju desetih jer su tada sve fotke Olimpie sa Kantride. U to doba pocinje nositi kao prvi dres bijelu boju koju ce nositi do 1926.
U riječkom dnevniku La Bilancia (tad sluzbene novine u kojima su objavljale objave gradskih vlasti i pravnih tijela za zitelje), u broju od 21. travnja 1904. godine stoji vijest pod naslovom „Lawn-tennis, foot- ball, ecc.“ slijedećeg sadržaja:
„Si stà costituendo nella nostra città la Societa sportiva Olimpia, la cui
attività si esplicherà con giuochi all'aperto come „Lawn-tennis“, nuoto,
„foot-ball“, ciclismo, atletica, ecc. Allo scopo il comitato costituentà inviò ieri una lettera al regio
Comando di piazza, nella quale è rivolta la domanda per la concessione del cortile
della regia caserma per le riunioni e cioè in considerazione che anni or sono il
Comando di piazza concesse il cortile della caserma degli „honved“ per le
essercitazioni ad una Società [sportiva] ciclistica.
Auguriamo prospere sorti a questa novella istituzione.“

R. Comando di piazza- r. caserma per le riunioni- cortile della caserma degli "honved". Postrojbe mađarskih "honved" imale kasarnu(vojarnu) u zgradi u kojoj se danas nalazi Ekonomski fakultet u Rijeci. Prema planu grada Fiume(Rijeka) iz 1901. godine - izdavač Polonio Balbi-Fiume (a tako je bilo i dalje sve do kraja Prvog svjetskog rata) ulica u kojoj je ta zgrada, sa velikim dvorištem, zvala se "Via della Caserma". Tu je i zgrada srednje Ekonomske škole ispred koje je igralište na kojem su se 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća igrale utakmice rukometnog prvenstva Prve jugoslavenske lige. Tako da je posve moguće da je svoje početke C.S. Olimpia u nogometu već tu uvježbavala.

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Sport

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 3 gostiju