Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Fiumanski rječnik


Fiumanskim riječima

Riječ Opis
Va ris'cio (va rišćo) izraz korišten kad osoba ne želi biti pod rizikom gubitka. Npr. Va ris'cio che me facio mal (Riskiram da se ozlijedim).
Vaca (vaka) krava.
Vachter (vahter) željezničar. Od njemačke riječi "Der Wächter" (stražar).
Vaga rupa u zemlji korištena za igranje igre špekulja.
Vagon vagon.
Valdivina bjelilo.
Valer valjak . 2. vrijediti.
Valigia (valiđ'a) torba, kofer.
Valon prirodno pristanište, prirodna luka.
Valscurigne (Valskurinje) Škurinjska draga, odnosno nekadašnja Prvomajska. Nazvana i "Scovazon" (skovacon, od riječ "skovace" odnosno smeće) jer je tamo nekada bilo smetlište.
Valzer valcer.
Vampada toplinski val.
Vanese (vaneze) puteljak između dva obrađena polja.
Vaporeto parni brod koji je često plovio od Rijeke do Lovrana, često s živom glazbom, i koji je bio omiljen tijekom ljetnih mjeseci kao "malo krstarenje" za Riječanke.
Vara! gledaj! Pazi!
Venir glagol doći u obliku koji se rabi u današnjici. Zanimljivo je nekoliko oblika njegovih promjena. Prezent: vengo, ti ti vien, venimo, veni, vien. Futur: veniro, ti ti venira`, venira`, veniremo, venire, i venira`. Kondicional prezent: venirio. Gerundij: venindo ili venendo. Participij pr. : venu i venudo (Došao je posuditi novac. Potječe (dolazi) iz ugledne obitelji. Vrlo bih rado (pošao) s vama u Trst. Tvoj Nino lijepo raste. Dosta s pričama, prijeđimo na suštinu. Je li stigla (došla) mirovina? Dođi da ti umijem lice. Sutra ću sigurno doći. "Pince" su mi odlično nadošle).
Vermo crv.
Vignir (venjir) zastarjeli glagol koji znači poći ili doći. Ne postoji u prezentu, ali ga zamjenjuju oblici VEGNIR i VENIR (Prije negoli je obolio, često je dolazio k meni u posjet. Pošao bih s vama na izlet, ali moram raditi. Sjećam se da si dolazio k nama gotovo svako popodne).
Vito (San) Sv. Vid.
Vogar voziti.
Voja želja, snaga. Npr. No go voja (Nemam želje/snage).
Volpina Volpina = cipal bataš, riba koja ima kvalitetnije meso od obično cipla.
Volta jednom, nekada. 2. volta, prolaz.
Voltar okrenuti, skrenuti.
Voltar okrenuti se.
Volto lice, faca. 2. Arhivolt, glavni luk koji spaja dva stupa.
Vostro vaše.
Voze (voce) glas, glas u pjevanju. Npr. parlar sottovoze (govoriti potiho), ripeter a voze (ponoviti naglas), gaver una bela voze (imati lijepi glas).
Voze (voce) glas.
Upute       O projektu      Nadopuni